Студента Олімпійського коледжу Батарона звільнили з-під варти без вручення підозри

Дата: 25 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Затриманого вчора студента Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного Єгора Батарона звільнили з-під варти без оголошення про підозру.

Про це виданню ZMINA повідомив його адвокат Юрій Самсон.  

Єгор Батарон. Фото зі сторінки Дмитра Несвятипаски 

Підстав, на яких його підзахисний провів ніч в ізоляторі тимчасового тримання, йому так і не назвали, зауважив він.

“Насправді це дуже дивна ситуація, тому що після ІТТ його відвезли в суд, куди поїхали всі адвокати, а потім в останній момент, коли закінчувався вже передбачений законом термін, коли його могли силоміць утримувати, Єгора негайно дуже різко із суду повезли до райвідділу. Коли ми приїхали туди, нам сказали, мовляв, ми його звільняємо, обвинувачень йому не висувається жодних, він вільний. І відповідно, на яких підставах він утримувався, нам не повідомили”, – зазначив Самсон.

Опубліковано Олімпійський коледж імені Івана Піддубного Пʼятниця, 25 вересня 2020 р.

За словами адвоката, Єгору Батарону сказали, що викликатимуть його як свідка в провадженні про хуліганство, але коли вже всі виходили з Деснянського райвідділу, де все відбувалося, стався ще один інцидент.

“Слідча, яка сказала, що ось я ставлю печатку на повістку і вас відпускаю, повернулась із якимось документом невідомого походження, спробувала його підсунути Єгору підписати. Ми почали рухатися до виходу з Деснянського райвідділу поліції, але біля самого виходу нас закрили в тамбурі, нас оточили поліцейські, почали знімати, слідча почала щось там зачитувати. Ми не зрозуміли, чесно кажучи, що саме вона зачитує: так виглядало, що нібито вона намагалася-таки вручити підозру, але ми не знаємо, що відбувалося. Зрештою, коли вона закінчила читати, нас випустили з райвідділу. Станом на зараз ми розцінюємо статус Єгора як звільненого, незаконно затриманого перед цим”, – розповів він.

Зараз, як зазначив Юрій Самсон, Єгор Батарон має намір зафіксувати травми, які дістав під час затримання, після чого його захисники подаватимуть скарги на дії поліції, зокрема до ДБР.

Як пояснили виданню ZMINA в пресслужбі Деснянського райвідділу, поліцейські підготували проєкт підозри, але його не погодили в прокуратурі, тому затриманого відпустили. Водночас, за цими даними, провадження щодо подій біля Олімпійського коледжу, відкрите за статтею “Хуліганство”, все ще розслідується, проводяться слідчі дії.  

Раніше сьогодні студенти й викладачі Олімпійського коледжу мітингували під Кабміном у Києві з вимогою звільнення з-під варти Єгора Батарона. 

Його та голову профспілки студентів і викладачів Дмитра Несвятипаску затримали 24 вересня під час протестів біля Олімпійського коледжу. Пізніше ввечері голову студпрофспілки відпустили, склавши адмінпротокол за статтею про непокору законній вимозі поліцейського, тоді як Батарона помістили в ізолятор тимчасового тримання. 

Нагадаємо, що Олімпійський коледж імені Івана Піддубного діє в Києві з 1966 року, готує спортивний резерв для збірних команд України з 14 видів спорту (футбол, легка атлетика, фехтування, плавання, синхронне плавання, спортивна і художня гімнастика, бокс, вільна боротьба, дзюдо, велоспорт, веслування академічне, кульова стрільба, хокей з шайбою). Сьогодні в коледжі навчаються 620 учнів та 86 студентів.

На початку вересня Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким об’єднав коледж та Національний університет фізичної культури. За цим документом, студенти, які там уже навчаються, продовжать навчання на тих самих умовах. Водночас представники коледжу вважають, що метою згаданого рішення є подальша забудова земельної ділянки, на якій розташований навчальний заклад. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter