Стріляв по полонених за відмову спілкуватися російською: командиру Росгвардії повідомили про підозру

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці та Нацполіція повідомили про підозру ще одному окупанту – начальнику групи 376 окремого батальйону оперативного призначення Росгвардії Костянтину Юдіну, який катував та знущався з українських військовополонених. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Костянтин Юдін. Фото: InformNapalm

Так, на початку квітня 2023 року окупант прибув до місця дислокації російського блокпоста в тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області. Тоді там перебували українські військовополонені, яких окупанти хотіли залучити до демонтажу фортифікаційних споруд.

Однак Юдін віддав інший наказ – вишикувати полонених захисників України для допиту. Насамперед його цікавили персональні дані українських захисників та обставини потрапляння в полон.

Водночас окупант вимагав відповідати на його запитання тільки російською мовою, але один з полонених відповів йому українською. Після цього росіянин відвів його до господарської будівлі на території блокпоста і, погрожуючи зброєю, наказав стати обличчям до стіни.

Потім Юдін здійснив постріл з пістолета в праву ногу полоненого, внаслідок чого той отримав вогнепальне кульове поранення колінного суглоба.

Окупант повторив свою вимогу розмовляти з ним лише російською, проте українець усе одно відмовився виконувати вказівку. Тоді Юдін здійснив ще один постріл, поціливши близько до голови полоненого.

Військовий РФ відвів потерпілого до інших полонених і пригрозив, що буде розстрілювати їх, коли знову почує українську мову.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Юдіну про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm отримала скриншоти із закритої бази даних МВС РФ, у яких зазначається, що Юдін потрапив до поля зору правоохоронних органів у звʼязку зі зберіганням, виготовленням та перевезенням наркотичних засобів. 

Крім того, стало відомо, що підозрюваний особисто давав вказівки розганяти мітинги мирних жителів із застосуванням сльозогінного газу та зброї.

Нагадаємо, що в травні генералу армії РФ, який віддав наказ підпорядкованим йому підрозділам російських військ на “прорив” державного кордону України для захоплення Харківської області, заочно оголосили про підозру. Росіянину загрожує до 15 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter