Стріляли з автоматів у повітря і спрямовували зброю на людей – свідок у справі Джемілєва

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Армянський міський суд Республіки Крим” у справі лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва допитав ще двох свідків захисту – Ельдара Менсітова і Рефата Абібулаєва. Обидва очевидці свідчили, що в Армянську, де люди в травні 2014 року зібралися зустрічати Мустафу Джемілєва, поперек дороги вишикувався кордон озброєних людей без розпізнавальних знаків.

Про це інформує видання “Кримський процес“. 

Мустафа Джемілєв

Свідок Менсітов зазначив, що в якийсь момент ці люди стали стріляти чергами в повітря і наводити автомати на людей, які прийшли зустрічати свого лідера.

Повідомляється, що обидва свідки зауважили, що Джемілєв не перетинав територію, де стояли вагончики без розпізнавальних знаків, і до нього ніхто з посадових осіб не підходив.

Серед іншого вони також свідчили, що тоді в цій місцевості не було жодних розпізнавальних знаків, які б указували на наявність “державного кордону Російської Федерації”.

Водночас свідок Абдуллаєв розповів, що після зустрічі з Джемілєвим його зупинили озброєні люди й почали звинувачувати в тому, що він начебто незаконно перетнув “державний кордон Росії”. Однак на запитання про те, де він проходить і як позначений, ці озброєні люди відповісти не змогли й дали свідкові пройти в бік Армянська.

Наступні засідання в цій справі відбудеться 5 та 6 серпня.

Нагадаємо, “управління Слідчого комітету Росії в Криму” 13 квітня висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter