Стрічка Сенцова “Носоріг” отримала премію на кінофестивалі у Швеції

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Художня стрічка колишнього бранця Кремля та режисера Олега Сенцова здобула нагороду на Stockholm International Film Festival у Швеції.

Про це повідомили організатори фестивалю. 

“Носорога” визнали “Найкращим фільмом”, а виконавця головної ролі Сергія Філімоноваі Лідер руху “Гонор”, представник футбольних ультрас, який брав участь у бойових діях як доброволець у складі батальйону “Азов” на Донбасі. 2015 року члени руху, який очолює Філімонов, напали на темношкірого чоловіка після футбольного матчу, однак останнім часом, як розповідають дослідники, вони вийшли з партії “Національний корпус” та зосередилися на антиполіцейському порядку денному. – “Найкращим актором”.

Сюжет кримінальної драми розгортається у 1990-ті в Україні. Головний герой стрічки — бандит на прізвисько “Носоріг”, який потрапляє до кримінального світу та починає свій шлях, який у підсумку приводить його не туди, куди він очікував.

“Я багато розмовляв зі своїм другом, який жив приблизно так, як герой мого фільму. Потім він вирішив змінити своє життя. Зараз має дружину та п’ятеро дітей. Саме завдяки розмовам з ним я вирішив знімати це кіно ще 2010 року. Я сам ніколи кримінальним життям не жив. І мій фільм розвінчує міф про романтику 90-х, про хороших бандитів. Я не захоплююсь насильством та не романтизую його. Мій фільм про хлопця, який робив жахливі речі та про те, як ми в тому всьому жили”,розповідав режисер. 

Ще 2012 року фільм отримав державне фінансування, однак через ув’язнення Сенцова роботу над проєктом вдалось почати лише 2019-го. Російські силовики, як пригадував режисер, вилучили сценарій “Носорога” як доказ його схильності до насильства:

“Після суду мені сценарій повернули і він подорожував зі мною по в’язницях. Я час від часу його перечитував та вносив правки. Але глобально не змінював. От коли вже почались зйомки, то я трохи змінював його під конкретних людей”.

Фото: cinema.in.ua

Знімали стрічку в Кривому Розі, Львові та Києві. Українська прем’єра “Носорога” запланована на початок наступного року. 

Після звільнення з російського ув’язнення Сенцов активно займається виданням власних книжок та зніманням фільмів. Так, друком вже вийшов його апокаліптичний роман під назвою “Другу також варто придбати”, який кримчанин написав 2017 року, коли перебував у російській в’язниці. У центрі подій – головний герой Джим Гаррісон. Він сидить у вбиральні й гортає майже “підпільні” журнальчики, поки його дружина готує сніданок, але зненацька в місті розпочинається вторгнення з глибин космосу.

Ще раніше світ побачила книжка Сенцова “Маркетер”, яку він також написав у в’язниці. Друком вийшов й щоденник Сенцова, який він вів під час голодування. 

Минулого року на українських екранах презентували стрічку за п’єсою Сенцова “Номери”. 

Фотографія обкладинки: скріншот з відео 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter