Друком вийде щоденник Сенцова, який він вів під час голодування у в’язниці

Дата: 28 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

До першої річниці звільнення українських політв’язнів Кремля, 7 вересня, друком вийде двотомне видання кінорежисера, письменника та колишнього політв’язня Олега Сенцова, до якого ввійде щоденник “Хроніка одного голодування” та збірка малої прози “4 з половиною кроки”, написані під час ув’язнення в російській колонії.

Про це повідомили у Видавництві Старого Лева. 

Книга, як розповіли у видавництві, друкуватиметься двома мовами, а тому читачі зможуть познайомитись як з перекладом текстів українською, виконаним Сергієм Осокою, так і з оригіналом російською мовою. До першого тому ввійде тюремний щоденник “Хроніка одного голодування”, який Сенцов почав вести в травні 2018 року, на третій день після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв’язнів. Зошити із записами щоденника та оповіданнями режисеру вдалося вивезти з Росії під час звільнення.

“Голодування відбувається в ізоляції, тому там достатньо часу, і від цього з’являлося багато думок, котрі хотілось записати. А потім це перетворилось у певну щоденну процедуру – писати хоча б трохи в щоденник, хоч щось, лише б відволіктися від ситуації. Це допомагало триматися, з’явився якийсь сенс у кожному з цих безкінечних, монотонних і однакових днів голодування. Головною проблемою ведення щоденника був ризик, що його заберуть, оскільки писати у в’язниці про в’язницю не можна. А в цьому щоденнику є багато неприємних для адміністрації описів, які вони бажали б не розголошувати”, – розповів автор. 

У другому томі, який отримав назву “4 з половиною кроки”, міститься збірка малої прози Сенцова, написана в російській тюрмі. 

Нагадаємо, що раніше друком вийшов апокаліптичний роман Сенцова під назвою “Другу також варто придбати”, який він написав у 2017 році, коли перебував у російській в’язниці. У центрі подій книги – головний герой Джим Гаррісон. Він сидить у вбиральні й гортає майже “підпільні” журнальчики, поки його дружина готує сніданок. Однак зненацька в місті розпочинається вторгнення з глибин космосу.

Ще раніше друком вийшла книга Сенцова “Маркетер”, яку він також написав у російській в’язниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter