Сторони домовилися зупинити вогонь у Нагірному Карабаху

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

За посередництва командування так званого російського миротворчого контингенту, дислокованого в Нагірному Карабаху, досягнули домовленості про повне припинення бойових дій.

Про це повідомила влада не визнаного світом регіону, яку цитують вірменські медіа. 

Ілюстраційне зображення. Фото: freedomhouse.org

Угода має три пункти, серед яких виведення та розформування вірменських підрозділів, що залишилися, розформування та повне роззброєння збройних формувань так званої армії оборони Нагірного Карабаху та виведення важкої техніки й озброєнь з території регіону.

Також сторони домовилися порушити питання “реінтеграції, забезпечення прав та безпеки вірмен Нагірного Карабаху” й того, як тепер жити за Конституцією Азербайджану. Це обговорюватимуть у місті Євлах 21 вересня 2023 року.

Влада Азербайджану заявила про початок “антитерористичних заходів” несподівано 19 вересня, а Вірменія називала ці “заходи” широкомасштабною агресією. У вірменській столиці напередодні спалахнули протести невдоволених реакцією влади на події. 

Карабаський конфлікт триває з перервами з 1988 року, і до сьогодні відбулося вже дві карабаські війни – 1992–1994 та 2020 років. Після Другої карабаської війни регіон фактично контролює Азербайджан, а від кінця минулого року Нагірний Карабах перебуває в блокаді, про яку детально розповідала ZMINA. 

Нагадаємо, що внаслідок обстрілів у Нагірному Карабаху було відомо про двох загиблих цивільних, серед яких є дитина, а також про понад два десятки потерпілих.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter