Стан здоров’я політв’язня Гриба погіршується – батько

Дата: 19 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я політв’язня Павла Гриба погіршується, про що свідчать результати обстеження.

Про це заявив його батько Ігор Гриб у Facebook.

“Професор Притула В.П. надав висновок щодо стану здоров’я Павла на підставі результатів обстежень, проведених в консультативно-діагностичному центрі м. Ростов-на-Дону. Хвороба прогресує”, – написав він, оприлюднивши висновок про стан здоров’я.

Згідно з документом, у Гриба прогресує портальна гіпертензія, спленомегалія і гіперспленізм (збільшення розміру селезінки), з’явився цироз печінки і знизилася згортальна функція крові. 

“Крім того, у Гриба П.І. можливе загострення виразкового процесу дванадцятипалої кишки, або наявність такого у шлунку”, – йдеться у висновку. 

Медик наголошує, що, враховуючи умови утримання політв’язня в СІЗО, такий стан його здоров’я загрожує появою кровотечі “як з варикозно розширених вен стравоходу, так і з виразок шлунку чи дванадцятипалої кишки, що критично небезпечно для життя”.

Водночас, як повідомила юристка та право захисниця Євгенія Закревська, Європейський суд із прав людини вимагає від Москви надання медичних документів щодо актуального стану здоров’я Павла Гриба.

“ЄСПЛ сьогодні відреагував на наше клопотання за правилом 39 Конвенції про вжиття термінових заходів щодо забезпечення необхідної медичної допомоги Павлу Грибу. Суд зажадав у РФ надати медичні документи щодо поточного стану здоров’я заявника, щодо лікування, яке було призначене йому під час тримання під вартою. Термін – до 02.01.2019”, – написала вона ввечері 18 грудня.

Нагадаємо, 12 грудня Північно-Кавказький окружний військовий суд відклав розгляд справи обвинуваченого в підготуванні теракту політв’язня Павла Гриба через різке погіршення його здоров’я.

Павло Гриб – 20-річний український блогер та син екс-офіцера Держприкордонслужби України. У серпні 2017 року він зник у білоруському Гомелі. Пізніше його знайшли в СІЗО в російському Краснодарі. Російські силовики обвинуватили хлопця в підбурюванні до підриву школи, яке буцімто виявили в його спілкуванні з онлайн-подругою. Йому інкримінують скоєння злочину за статтею про тероризм.

Генеральна прокуратура України відкрила провадження через зникнення українця.

Адвокатка Павла Гриба в Україні Євгенія Закревська повідомила, що Європейський суд з прав людини вимагає від Росії доступу українських лікарів до хлопця, щоб оцінити стан його здоров’я. За повідомленням батьків, 19-річний Павло Гриб через інвалідність має постійно вживати підтримувальні препарати.

За словами родичів, у Павла Гриба портальна гіпертензія – синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу і шлунку, асцитом, печінковою недостатністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter