США знову погрожують Міжнародному кримінальному суду санкціями: цього разу через Ізраїль

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Влада США замислюється над запровадженням санкцій щодо Міжнародного кримінального суду через запит на видавання ордера на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу та ізраїльського міністра оборони Йоава Галанта. 

Про це розповідає Financial Times.

З пропозицією ввести обмеження виступили представники Республіканської партії. Так, республіканець Джим Ріш запитав державного секретаря Ентоні Блінкена, чи підтримає він рішення, спрямоване проти того, щоб “МКС пхав свого носа в справи країн, які мають незалежну, легітимну та демократичну судову систему”. 

“Я думаю, що ми повинні розглянути відповідні кроки, щоб вжити заходів у зв’язку з глибоко помилковим рішенням (суду. – Ред.)”, – відповів Блінкен. 

Нині невідомо, які саме санкції можуть запровадити, але американські посадовці очікують, що заходи спрямують проти прокурора МКС Каріма Хана та інших причетних до розслідування.

Влада США не вперше тисне на Міжнародний кримінальний суд, юрисдикцію якого країна не визнає. Так, 2019 року США вводили санкції щодо МКС за розслідування ситуації в Афганістані. За словами слідчих, американські військові та члени ЦРУ, ймовірно, скоїли воєнні злочини, коли катували затриманих в Афганістані. 

У світі тоді різко негативно відреагували на такий крок влади США. 

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд звинувачує ізраїльських посадовців у провокуванні голоду, навмисному заподіянні сильних страждань, убивствах, атаках проти мирного населення, винищенні, переслідуваннях, зазіханнях на особисту гідність та інших нелюдських діях у секторі Газа. 

Водночас у МКС висувають звинувачення й трьом посадовцям ХАМАС. Їх звинувачують у вбивствах, захопленнях заручників, сексуалізованому насильстві, тортурах, жорстокому поводженні з полоненими та інших нелюдських діях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter