США та Україна співпрацюватимуть у створенні платформи з деокупації Криму

Дата: 28 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

США готові співпрацювати з офіційним Києвом у створенні платформи з деокупації Криму.

Про це повідомила тимчасова повірена в справах США в Україні Крістіна Квін під час зустрічі з першою заступницею міністра закордонних справ України Еміне Джеппар.

“Вона (Еміне Джеппар. – Ред.) докладно поінформувала співрозмовницю про бачення українською стороною основних елементів і субстантивного наповнення Кримської платформи, головною метою якої має стати консолідація політики невизнання міжнародним співтовариством окупації Криму”, – мовиться в повідомленні МЗС України.

Зі свого боку Квін висловила готовність співпрацювати з Україною і підкреслила, що позиція США, закріплена в Декларації з Криму, яку оприлюднив державний секретар Майк Помпео, залишається твердою і незмінною:

“Крим є частиною України, і США ніколи не визнають спроби Росії його анексувати”.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 20 жовтня заявив, що мир на Донбасі та деокупація Криму – його пріоритети. Він розповів про створення Кримської платформи, яка працюватиме над питанням деокупації півострова. На думку глави держави, “поки Крим залишається окупованим, а українці й кримські татари регулярно там переслідуються, світ не має забувати про Крим”.

За даними МЗС України, платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – участь лідерів держав у Кримському саміті. Захід заплановано на 26 лютого, День опору Криму російській окупації.

Наступний рівень Кримської платформи передбачає роботу міністрів закордонних справ і міністрів оборони в межах різноманітних заходів НАТО, ЄС, ООНОБСЄ та Ради Європи. В українському зовнішньополітичному відомстві кажуть про екосистему заходів протягом року. До участі в роботі платформи також офіційно запросять Росію.

Раніше Зеленський повідомив, що отримав запевнення лідерів Європейського Союзу в тому, що ЄС готовий приєднатися до платформи з деокупації Криму.

У жовтні 2020 року про свою зацікавленість у цьому переговорному процесі заявила Польща. Офіційний Київ також очікує приєднання до платформи з деокупації Криму ТуреччиниМалайзіїСловаччиниВеликої Британії та інших країн.

До Кримської платформи не запросили Меджліс кримськотатарського народу та українські правозахисні організації. 

У Кремлі не раз вказували на те, що питання Криму закрито і Росія не має наміру долучати його до міжнародних переговорів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter