США шукають можливість обміняти журналіста Евана Гершковича, ув’язненого в Росії за обвинуваченням у шпигунстві

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

США шукають по всьому світу ув’язнених або затриманих російських шпигунів, яких можна було б обміняти на двох незаконно утримуваних у Росії американців — журналіста Евана Гершковича і ексвійськового Пола Вілана.

Про це пише CNN із посиланням на власні джерела.

Еван Гершкович, Пол Вілан. Джерело: AP / Getty Images

Крім того, Вашингтон розглядає навіть можливість незначного послаблення санкцій проти Росії, щоб звільнити своїх в’язнів Кремля.

За даними журналістів, оскільки в США зараз не утримують під вартою шпигунів високого рівня, представники влади зверталися до деяких країн, які нещодавно затримали російських агентів, зокрема до Бразилії, Норвегії та Німеччини, а також держав колишнього соціалістичного блоку.

У Німеччині в ув’язненні за вбивство в берлінському парку громадянина Грузії 2019 року перебуває колишній полковник російської розвідки Вадим Красіков. На думку багатьох, він очолює список в’язнів, яких би РФ воліла повернути, пише видання.

Норвегія наприкінці 2022-го заарештувала російського шпигуна, який видавав себе за науковця.

Такого ж “науковця” Сергія Черкасова тоді ж затримали в Бразилії: він навчався у престижній Школі вищих міжнародних досліджень Джона Гопкінса у Вашингтоні, видаючи себе за бразильського студента. Чоловіка заарештували за шахрайство з особистими даними, згодом Мін’юст США виявив, що той працював на російську військову розвідку. У квітні Штати звернулися до Бразилії з проханням про екстрадицію підозрюваного у шпигунстві.

Естонія минулого року заарештувала громадянина Росії, офіцера ФСБ Вадима Конощенка. Він намагався переправити до Росії тисячі патронів, напівпровідників та інших електронних компонентів американського виробництва.

Ймовірних російських шпигунів також заарештували в Польщі, Швеції та Словенії.

Інший інструмент для звільнення своїх громадян, який може спробувати використати США, — санкції проти російських угруповань, звинувачених у причетності до захоплення американців у заручники, пише CNN. Водночас, за даними джерел видання, представники адміністрації США визнають, що скасування таких санкцій навряд чи буде переконливим аргументом для росіян.

Журналісти нагадали, що США мають досвід успішних обмінів своїх громадян, затриманих у Росії. У квітні 2022 року адміністрація Джо Байдена звільнила Тревора Ріда, якого утримували в Росії з 2019 року, в обмін на засудженого російського наркоконтрабандиста Костянтина Ярошенка.

У грудні 2022-го РФ погодилася обміняти баскетбольну зірку Бріттні Грінер на торговця зброєю Віктора Бута.

Щодо Пола Вілана, він незаконно утримується в Росії з 2018 року за звинуваченням у шпигунстві. У березні цього року держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що США висунули “серйозну пропозицію” щодо його звільнення, але в Росії на неї не пристали.

Нагадаємо, що Гершковича російські силовики затримали 29 березня 2023 року в Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема, про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та інші теми.

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство. 3 квітня захист журналіста оскаржив його арешт. 18 квітня Московський міськсуд відхилив апеляцію й залишив журналіста під вартою до кінця травня.

The Wall Street Journal заявила, що “категорично відкидає” звинувачення ФСБ щодо свого кореспондента й вимагає його негайного звільнення. Звільнити Гершковича також закликали іноземні та російські журналісти.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” наголосила, що стривожена затриманням Гершковича. На думку RSF, це видається “заходом у відповідь” на роботу репортера з розслідування діяльності ПВК “Вагнер”.

За даними “Радіо Свобода”, Гершкович живе в Москві близько шести років, висвітлює події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше співпрацював з Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.

Він став першим з 1986 року американським журналістом, якого Москва звинуватила в шпигунстві. За аналогічним звинуваченням затримали репортера Ніка Данілова, це було ще за часів СРСР.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter