США повертаються в Раду ООН з прав людини, щоб зупинити вплив авторитарних режимів

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Сполучені Штати офіційно повертаються до Ради ООН з прав людини. Із 2018 року країна вийшла з органу за ініціативи Дональда Трампа. 

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Фото з відкритих джерел

США довго погрожували вийти з Ради ООН з прав людини через те, що цей орган, на їхню думку, є антиізраїльським. У травні 2018-го посли проголосували за розслідування вбивств у Газі й звинуватили Ізраїль у надмірному застосуванні сили. Проти виступили тільки США та Австралія.

За весь час існування Ради ООН з прав людини США намагаються прибрати з порядку денного питання щодо можливих порушень, вчинених Ізраїлем на окупованих палестинських територіях. 

Адміністрація Трампа казала, що вихід країни з Ради не є відходом від зобов’язань щодо прав людини, однак із цим не погоджувались у світі. Європейський Союз, наприклад, наголошував на ризику втрати ролі США як лідера та прихильника демократії на світовій арені. Невдовзі після появи інформації про вихід США свою кандидатуру на виборах до складу Ради ООН з прав людини висунула Росія.

Постійна представниця США при ООН Ніккі Гейлі. Фото: Getty Images

“Рада з прав людини є неповноцінним органом, який потребує реформування свого порядку денного, членства та зосередження, зокрема своєї непропорційної спрямованості на Ізраїль. Однак наш вихід у червні 2018 року нічим не сприяв суттєвим змінам, а натомість створив вакуум керівництва США, який країни з авторитарними програмами використали на свою користь”, – зазначив держсекретар. 

США планує спочатку працювати в Раді в статусі спостерігача, що дозволить співпрацювати з іншими країнами для ухвалення резолюцій.

Нагадаємо, що після обрання Джо Байдена президентом США він скасовує низку рішень свого попередника Дональда Трампа. Нещодавно він скасував заборону на службу в американській армії для трансґендерних людей. Трамп ввів її нібито через заощадження бюджетних коштів, які трансґендерні люди витрачають, зокрема, на гормональне лікування. 

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter