США можуть використати ядерну зброю лише за надзвичайних обставин

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

США можуть застосувати ядерну зброю лише за надзвичайних обставин. 

Про це під час виступу в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Getty Images

“США розглядали б можливість застосування ядерних озброєнь тільки за надзвичайних обставин, для захисту життєво важливих інтересів США, союзників та партнерів”, – наголосив він.

За словами Блінкена, роль стратегічних ядерних сил США полягає в тому, щоб стримувати ядерні напади на країну, на її союзників та партнерів.

Напередодні адміністрація президента США Джо Байдена заявила, що готова оперативно вести перемовини щодо нової системи контролю над ядерним озброєнням, що замінить договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, дія якого спливає у 2026 році.

Водночас Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що світ зіткнувся з ядерною небезпекою, небаченою з часів холодної війни.

“Ядерні загрози стоять на порядку денному зустрічі в Нью-Йорку країн, які підписали договір про нерозповсюдження. Загрози, які виникають через війну в Україні, а також в Азії та на Близькому Сході, відділяють світ від ядерного знищення “одним лише одним непорозумінням, одним прорахунком”, – цитує генсека Sky News.

Антоніу Гутерреш зробив коментарі на перемовинах у Нью-Йорку, заявивши офіційним особам, що це “час ядерної небезпеки, якої не було з часів розпалу холодної війни”.

“Поки що нам надзвичайно щастило. Але удача – це не стратегія. Це також не захист від геополітичної напруженості, яка переростає в ядерний конфлікт”, – сказав він.

Нагадаємо, що всім країнам світу пропонують відмовитися від ядерної зброї до 2045 року.

За останніми оцінками Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), ризик застосування ядерної зброї у світі досяг найвищого рівня з часів Холодної війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter