Справи Майдану: координатор тітушок Юрій Крисін програв апеляцію

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Координатор тітушок Юрій Крисін програв апеляцію в справі про викрадення і катування перехожого за часів Революції гідності, якого він та його підручні вважали майданівцем.

Київський апеляційний суд залишив чинним обвинувальний вирок йому – вісім років ув’язнення, ухвалений Дарницьким райсудом столиці 2021 року, пише Watchers.

Юрій Крисін. Джерело: УНІАН

Адвокат обвинувачуваного Ігор Василенко в апеляційній скарзі просив скасувати вирок Дарницького суду та ухвалити новий, яким виправдати Крисіна. Водночас друга адвокатка Тетяна Гнатюк просила скасувати вирок і закрити кримінальне провадження.

Представник потерпілого Павло Дикань не подавав апеляційної скарги, адже був задоволений рішенням суду першої інстанції. Не подавала апеляційну скаргу й прокурорка в справі Юлія Малашич.

Зрештою судді апеляційної інстанції повністю відмовили захисникам Крисіна і залишили чинним вирок Дарницького райсуду.

Нагадаємо, що суд визнав доведеною провину Крисіна в підбурюванні до тортур, пособництві в заподіянні фізичних і моральних страждань Владиславу Іваненку. У січні 2014-го тітушки помилково ідентифікували його як протестувальника біля метро “Почайна” та вивезли в ліс, де катували та вимагали розповісти про те, хто фінансує Євромайдан. На його користь із Крисіна також стягнуть 500 тисяч гривень.

У межах справи Крисіна також звинувачували в скоєнні групового хуліганства, перешкоджанні організації або проведенню мітингів, підбурюванні та пособництві у викраденні людей. Проте влітку 2021 року його звільнили від кримінальної відповідальності за цими статтями через сплив строків давності. 

Ще в грудні 2017-го Крисіна визнали винним у хуліганстві в справі щодо вбивства журналіста газети “Вести” В’ячеслава Веремія. Його вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Тоді він разом з колегою на таксі повертався після роботи на Майдані. Тітушки з бейсбольними битками й зброєю, в касках, камуфляжі та чорних масках напали на чоловіків на розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської. Один з нападників вистрілив у живіт журналісту. Веремій помер у лікарні швидкої допомоги.

 2017-го Шевченківський райсуд засудив Крисіна до чотирьох років позбавлення волі умовно, тобто звільнив від покарання з випробувальним терміном у два роки. Прокуратура та потерпілі подали апеляцію на це рішення, а тому згодом чоловік отримав п’ять років реального строку. Згодом ВРП звільнила суддю, який дав умовний термін. 

У квітні 2021-го Крисін отримав нову підозру за тероризування в’язнів колонії в Торецьку. За даними слідства, Крисін, він же “кримінальний авторитет” на прізвисько Шкаф, разом із двома “смотрящими” організував протиправні дії у виправній установі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter