Справи Майдану: прокурор України запросив довічні терміни для бійців “Беркуту”, які розстріляли протестувальників

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні прокурор запросив довічні терміни для п’ятьох колишніх бійців “Беркуту” у справі про розстріл протестувальників на Майдані 2014 року. Трьох обвинувачених судять заочно.

Про це повідомляє “Настоящее время” з посиланням на “Ґрати”.

Фото: Олександр Рудоманов

Йдеться про колишніх співробітників спецпідрозділу – Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру, Олега Янишевського, Павла Аброськіна і Сергія Зінченка.

Тоді слідство встановило, що 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській було вбито 48 людей та поранено 80.

Загалом у справі про розстріли на Майдані фігурують 25 колишніх співробітників “Беркуту”, але після революції майже одразу 20 з них поїхали до Росії. Янішевського, Зінченка та Аброськіна судять заочно, вони були оголошені у міжнародний розшук.

Вирок п’ятьом обвинуваченим мали винести 2020 року, проте наприкінці 2019-го суд відпустив їх з-під варти – беркутівців включили до списків на обмін полоненими.

Однак за кілька місяців після обміну двоє з п’ятьох співробітників “Беркуту” повернулися до Києва і постали перед судом.

Їм інкримінують перевищення службових повноважень, теракт, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання мирним мітингам, розкрадання та приховування зброї після скоєння злочину. Колишні бійці “Беркуту” не визнають своєї провини.

Прокуратура зазначає, що в матеріалах справи дійсно немає куль, випущених з автоматів двох беркутівців, що повернулися після обміну. Суд визнав їх обох співучасниками розстрілу на Майдані та звільнив з-під варти.

Водночас адвокат сімей загиблих Віталій Тітіч зазначає, що відсутність у справі куль не скасовує провини колишніх бійців “Беркуту”.

У справах решти трьох учасників обміну доказова база більша, говорив адвокат: з тіл убитих активістів було вилучено кулі, випущені з їхньої табельної зброї. 

Нагадаємо, що 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести стали масштабнішими після розгону учасників 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними Генпрокуратури України, всього під час акцій протесту у 2014 році постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих мітингувальників почали називати Небесною сотнею.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter