Справи Майдану: командирам Львівського, Харківського та Севастопольського “Беркуту” повідомлено про нові підозри

Дата: 15 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Командирам підрозділів міліції особливого призначення “Беркут” ГУМВС України у Львівській, Харківській областях та місті Севастополь, а також помічнику начальника штабу Львівського “Беркуту” повідомлено про підозри у звʼязку з незаконним перешкоджанням акціям протесту в ніч з 18-го на 19 лютого 2014 року у центрі Києва.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Фото: Офіс генпрокурора

За даними слідства, у ніч на 19 лютого 2014 року, виконуючи злочинний наказ керівництва МВС України щодо розгону протестувальників з майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку профспілок, під керівництвом СБУ в центрі столиці проводилися антитерористичні заходи, які не мали реальних підстав.

“Під час силових дій співробітники “Беркуту” оточили Майдан зі сторони Європейської площі й вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки – БТРів, водометів “Торнадо”, військових прожекторів. Також вони використовували вогнепальну зброю “Форт-500″ з набоями зі свинцевої картечі та гранати завезені із Російської Федерації”, – йдеться у повідомленні.

Такі дії підозрюваних, за даними слідства, призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства – 8, спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 16, середньої тяжкості – 37, легких – 78, а також інших тяжких наслідків.

Командирам підрозділів інкримінують організацію групою осіб незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій; перевищення влади та службових повноважень; нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію умисних вбивств та закінчених замахів на умисні вбивства.

Помічника начальника штабу Львівського “Беркута” підозрюють в пособництві у вчиненні цих злочинів.

Наразі вирішується питання про застосування щодо колишніх правоохоронців запобіжних заходів. 

На цей час за вказаними подіями до кримінальної відповідальності притягнуто ряд керівників органів державної влади, а також правоохоронців, які безпосередньо організували вчинення цих злочинів. Серед них колишній голова СБУ, його перший заступник – керівник АТЦ при СБУ, міністр оборони України, міністр внутрішніх справ України, його заступник, керівництво ГУМВС України в м. Києві, а також виконавці з-поміж співробітників підрозділів МОП “Беркут”.

Також на розгляді у судах перебувають обвинувальні акти стосовно 19 осіб, серед яких десять високопосадовців. Досудове розслідування стосовно шести осіб триває. 

Раніше до восьми років позбавлення волі засудили заочно експравоохоронця, за вказівкою якого “беркутівці” перешкоджали діяльності народних депутатів України під час Революції гідності у 2014 році. 

Нагадаємо, зранку 20 лютого 2014 року були вбиті 48 протестувальників, ще понад 90 отримали вогнепальні поранення.

Через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасників мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Читайте також: Непокаране зло в справах Майдану

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter