Справу проти організації Шабуніна передали у Черкаси. У ЦПК вважають це тиском

Дата: 24 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Кримінальне провадження проти “Центру протидії корупції”, відкрите за заявою народного депутата Павла Пинзеника через начебто несплату організацією податків, передали до прокуратури Черкас.

Про це стало відомо з відповіді Генеральної прокуратури президенту правління Гельсінського фонду з прав людини щодо переслідування антикорупційних активістів в Україні, яка є у розпорядженні Центру інформації про права людини.

Як повідомляють в ЦПК, передача справи відбулась після того, як Печерський райсуд Києва відмовив слідчим у дозволі на податкову перевірку Центру.

У громадській організації розцінюють це як тиск та вважають, що це було зроблено для того, щоб легше отримувати в суді дозволи на всі слідчі дії проти організації.

У листі Генпрокуратури зазначено, що службові особи Центру протидії корупції підозрюються у несплаті податків у 2013-2017 роках на суму понад 1,3 млн грн. Провадження проти них 25 жовтня 2017 року було передано до прокуратури Черкаської області, досудове розслідування триває.

При цьому, як зауважують в організації, раніше було відомо, що провадження проти ЦПК відкрила Державна фіскальна служба. А тепер з’ясувалося, що справу передали до Генеральної прокуратури, а потім до черкаської.

“Нам відомо про те, що в рамках цієї справи Генпрокуратура звернулася до Печерського районного суду м. Києва за дозволом на проведення податкової перевірки Центру протидії корупції. Проте суддя відмовив прокурорам. Відразу після цієї відмови справа була передана до прокуратури Черкаської області, що означає, що відтепер давати дозвіл на всі слідчі дії буде черкаський суд”, – зазначила адвокат Центру протидії корупції Олена Щербан.

В організації запевняють, що жодних підстав для передачі справи до Черкас немає. Адже Центр протидії корупції зареєстрований та працює в Києві, а провадження було порушено також київським ДФС.

На думку активістів, справу в Черкаси було передано невипадково, оскільки місцеві суди вже не раз фігурували в гучних скандалах, підіграючи прокуратурі.

Вони, зокрема, нагадують, як через черкаські суди у травні 2017 зняли звинувачення та повернули майно екс-губернатору-регіоналу, якого раніше було оголошено в міжнародний розшук. У листопаді 2017 черкаський суд звільнив від покарання чиновників, які не подали декларацію. Активісти також заявляли раніше про умисне затягування судом справи про вбивство журналіста Сергієнка.

“Такі дії прокуратури дають нам підстави говорити про те, що справа умисно була передано до іншого міста, де прокурорам легше буде отримувати в суді необхідні дозволи та ухвали”, – додає Олена Щербан.

Як відомо, провадження за фактом начебто “ухилення від сплати податків” ЦПК було відкрито за заявою народного депутата Павла Пинзеника, колишнього помічника Миколи Мартиненка.

За рік до цього, у 2016 році, ГПУ вже намагалася знайти кримінал у фінансових операціях ЦПК. Офіційні листи від Посольства США та IDLO (International Develiopment Law Organization) підтвердили недостовірність даних слідства, якими прокурори обґрунтовували суду потребу у доступі до документів організації.

Окрім інкримінування ЦПК несплати податків задля позбавлення організації статусу неприбутковості, кримінальні провадження були відкриті і проти керівництва організації.

Так, 22 січня голові Центру протидії корупції Віталію Шабуніну вручили обвинувальний акт. Йому інкримінують ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”. Якщо провину активіста доведуть, йому загрожує до 5 років ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter