В РФ справу журналіста Евана Гершковича направили до суду для розгляду по суті

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Генпрокуратура Росії ухвалила обвинувальний висновок і направила до суду справу американського журналіста, кореспондента видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого обвинувачують у шпигунстві.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

“Слідство встановило та документально підтвердило, що американський журналіст газети The Wall Street Journal Гершкович за завданням ЦРУ у березні 2023 року збирав у Свердловській області секретну інформацію про діяльність оборонного підприємства “Уралвагонзавод” щодо випуску та ремонту військової техніки”, – йдеться у повідомленні.

Також у заяві Генпрокуратури РФ йдеться про те, що всі дії Гершкович здійснював з “дотриманням ретельних засобів конспірації”.

Справу незаконно ув’язненого американського медійника направили до Свердловського обласного суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, вже понад рік 32-річний громадянин США Гершкович перебуває під вартою в Росії. Його затримали 29 березня 2023 року під час поїздки до Єкатеринбурга, а вже наступного дня Лефортовський суд Москви заарештував його за звинуваченням у шпигунстві. 

У The Wall Street Journal заперечили звинувачення ФСБ РФ щодо Гершковича. Газета вимагає негайного звільнення репортера, а також просить вислати зі США посла РФ та всіх російських журналістів.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. 

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

За звинуваченням у шпигунстві американському журналісту в РФ може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

США стверджують, що Росія використовує медійника для проведення “дипломатії заручників” у той час, “коли війна Москви проти України понизила рівень відносин з Вашингтоном до найнижчої точки за понад 60 років”, йдеться в повідомленні.

За рік Гершковичу вже тричі продовжували строк перебування під вартою, востаннє – 26 березня 2024 року. Журналіст залишиться під арештом до червня нинішнього року. Двічі російський суд відхиляв апеляційні скарги захисту американця на його арешт.

Водночас у Росії не відкидають варіант його обміну на довічно засудженого в Німеччині Вадима Красікова, який, імовірно, є співробітником спецслужб РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter