Справу Шуфрича скерували до суду

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальні акти щодо народного депутата України IX скликання від забороненої політичної партії “ОПЗЖ” Нестора Шуфрича та його експомічника В’ячеслава Черепаня.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Getty Images

Підозрюваним закидають фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України. Додатково Шуфричу інкримінують державну зраду.

Слідчі кажуть, що обвинувачені разом з іншими довіреними нардепу людьми перереєстрували за російськими законами в окупованому Криму будинок, придбаний Шуфричем 2013 року через підконтрольне підприємство та довірених осіб. Нерухомість розташована в селищі міського типу Сімеїз. 

У 2016 році обвинувачені уклали договір про охорону з воєнізованим формуванням окупаційної влади в АР Крим – “ФГУП “Охрана” Росгвардії по Республіці Крим”. У підсумку за охорону вони заплатили 648,7 тисячі російських рублів. 

Крім того, слідчі кажуть, що ФСБ РФ завербувала Шуфрича, тож він виконував завдання одного з колишніх заступників секретарів РНБО, який 2014 року виїхав до Москви. 

“Обвинувачений систематично у своїх виступах та інтерв’ю публічно поширював наративи держави-агресора, проводячи підривну діяльність проти України. Він підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України”, – закидають правоохоронці Шуфричу.

Вироку суду підозрювані очікуватимуть під вартою. 

Нагадаємо, що дружині підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука Оксані Марченко загрожує вісім років в’язниці за підозрою у фінансуванні російських силовиків в окупованому Криму. 

Вона зареєструвала в Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 мільярд рублів, для чого залучила активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній з Києва. Фірма на півострові підписала відповідні “охоронні” угоди з Росгвардією та МВС Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter