Справа університету Сороса: суд ЄС визнав порушення Угорщиною європейського права

Дата: 06 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Суд ЄС визнав, що зміни в угорському законодавстві про вищу освіту фактично унеможливили роботу заснованого філантропом Джорджем Соросом Центральноєвропейського університету та суперечать праву Євросоюзу.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Приватний Центральноєвропейський університет відкрили в 1991 році в Будапешті. Заклад мав акредитацію в Угорщині та США, а мовою викладання в ньому була англійська. Виш налічує дві професійні школи, 14 факультетів і понад 20 дослідницьких центрів, у яких навчаються більш ніж 1500 студентів. 

У квітні 2017 року влада Угорщини внесла зміни до закону про вищу освіту. Так, у них ішлося про те, що іноземні виші зможуть видавати наукові ступені в Угорщині тільки після укладення відповідної угоди з країнами їхньої первісної реєстрації. Як наголошували журналісти, консервативний націоналістичний уряд країни в такий спосіб боровся із засновником університету Соросом, якого до цього влада звинувачувала в змові щодо знищення європейської цивілізації за допомогою наповнення континенту мігрантами. 

Через загрозу закриття університету декілька тисяч людей навіть виходили на мітинг у центрі Будапешта. Вони наголошували, що влада країни тисне на заклад через ліберальний ухил у викладанні. 

На думку Суду ЄС, вимога угорської влади, зокрема, суперечить положенням Хартії основних прав Європейського Союзу, що стосуються академічної свободи, свободи засновувати вищі навчальні заклади та свободи вести підприємницьку діяльність.

Нагадаємо, що звинувачення Джорджа Сороса в змові щодо знищення цивілізації – теорія змови, яка популярна не тільки в Угорщині, але й в інших країнах. Прихильники цієї теорії також часто виступають проти ратифікації Стамбульської конвенції, антидискримінаційних ініціатив та нападають на ЛГБТ-активістів

Раніше ZMINA докладно розповідала, чому  “ґендерний ГУЛАГ”, про який періодично розповідають українські прихильники цієї теорії змови та деякі посадовці, – просто вигадка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter