Справа Щербича: Верховний Cуд скасував рішення щодо Стерненка про “патрон”, але залишив чинним частину про викрадення

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Верховний Cуд розглянув касаційні скарги громадських активістів Сергія Стерненка та Руслана Демчука на рішення у справі про викрадення Сергія Щербича.

Засідання відбулося 10 лютого і транслювалося онлайн.

Джерело: watchersdotmedia.medium.com

Суд постановив залишити без задоволення скаргу Руслана Демчука, залишивши чинним рішення Одеського апеляційного суду.  Тим часом скаргу з боку Сергія Стерненка задовольнили частково, скасувавши рішення апеляційної інстанції за статтею про незаконне поводження зі зброєю. Решту рішення апеляційного суду в касаційній інстанції залишили без змін.

Сергій Стерненко у твіттері висловив намір звертатися до Європейського суду з прав людини.

“Кримінальне провадження по ч. 1 ст. 263 закрити за малозначністю (це про 1 патрон). По ст. 146 (викрадення) залишити без змін. Але судимості відтепер у мене нема. Половинчаста, але однозначно перемога! Далі зі 146-ю підемо в ЄСПЛ”, – написав він.

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський районний суд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

31 травня 2021 року Апеляційний суд Одеси виправдав Сергія Стерненка та Руслана Демчука в справі про розбійний напад у 2015 році на депутата Комінтернівської райради Одещини Сергія Щербича, але залишив у силі вирок за ст. 146 Кримінального кодексу України – незаконне позбавлення волі або викрадення людини (обвинувачених звільнили від покарання через строк давності).

Читайте більше: Апеляційний вирок у справі Щербича: чи настала справедливість для Сергія Стерненка?

Щодо ч. 1 ст. 263 “Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”, за якою обвинувачували Стерненка, вирок суду першої інстанції залишили в силі. Його визнано винним, покарання – три роки позбавлення волі  із заміною на один рік умовно.

24 квітня 2015 року невідомі викрали й катували депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербича, як заявляв сам потерпілий, з вимогою скласти мандат. У вересні 2015-го в цій справі затримали Сергія Стерненка та Руслана Демчука, які на той момент були серед лідерів “Правого сектору” Одещини, але пізніше відпустили: спочатку під заставу, потім – під особисте зобов’язання. У “Правому секторі” назвали цю справу репресіями щодо їхніх активістів.

Сам Стерненко також заперечував свою причетність та наголошував на політичній вмотивованості цієї справи, а також іншої, де він є фігурантом: йдеться про смерть Івана Кузнецова під час нападу на Стерненка у 2018 році –Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу (за 2018-й) як політично вмотивоване переслідування Сергія Стерненка.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter