Справа Щербича: на суді допитали автора експертизи вилученого в Стерненка пістолета

Дата: 21 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Одеський апеляційний суд на засіданні 21 травня в справі про викрадення Сергія Щербича допитав експерта Івана Наріжняка, який проводив експертизу пістолета, вилученого в Сергія Стерненка.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Допит експерта Наріжняка. Фото: Анастасія Москвичова

Перед допитом на клопотання сторони захисту Стерненка і Руслана Демчука заслухали висновки іншого спеціаліста (Большакова), який аналізував згадану експертизу і дійшов висновку, що її автор сам виготовив вогнепальну зброю зі стартового пістолета, отриманого на дослідження, відкрутивши з нього деталь (втулку), яка має перешкоджати снаряду залишати канал ствола.

Прокурори принесли на засідання, за їхніми словами, досліджуваний пістолет і патрони до нього, вилучені в Стерненка. Адвокати обвинувачених, однак, вказали на відсутність належного пакування доказу, через що не можна стверджувати, що це саме той пістолет. Натомість обвинувачення зазначило, що саме в такому вигляді їм повернули пристрій у суді першої інстанції.

Адвокат Вадим Оксюта показує пістолет, який принесли прокурори. Фото: Анастасія Москвичова

Як пояснив експерт Іван Наріжняк у своїх свідченнях, у стартовому шумовому пістолеті має бути деталь (втулка), яка перешкоджає відстрілюваному снаряду залишати канал ствола. За його словами, у пістолеті ЕРМА-459-С, який він отримав на експертизу, ця деталь була замінена на іншу, яка дозволяє стріляти з цього пістолета гумовими й бойовими кулями (що він, власне, і зробив під час дослідження).

Як зазначив експерт, він дійсно викручував і вкручував втулку, але навіть із наявною втулкою з цього пістолета можна вистрелити гумовою кулею. Через це, за його словами, він дійшов висновку, що йдеться про нестандартну вогнепальну зброю.

Судді, однак, вказали на суперечність у тексті його експертизи, оскільки там зазначено, що конструктивних змін до пістолета не вносилось, а на суді він каже, що туди вкрутили іншу втулку. Наріжняк не зміг це пояснити.
 
23 лютого 2021 року Приморський районний суд визнав Сергія Стерненка і Руслана Демчука (обоє раніше були членами одеського осередку “Правого сектора”) винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

Сергій Стеренко був визнаний винним за трьома статтями: розбій, незаконне позбавлення волі і незаконне носіння вогнепальної зброї (під час розслідування справи про викрадення Щербича у квартирі, де на той час мешкав Стерненко виявили стартовий пістолет), а Руслан Демчук – за двома: розбій та незаконне позбавлення волі (однаковий термін ув’язнення у цьому випадку пов’язаний був із тим, що Демчук раніше вже був засуджений).

Суд урахував, що за статтею про незаконне позбавлення волі сплив термін давності, але серед обтяжувальних обставин суддя назвав те, що Стерненко негативно ставиться до партії, до якої належав викрадений (“Довіряй справам” мера Одеси Геннадія Труханова), а також те, що потерпілий на час нападу “виконував службовий або громадський обов’язок”. Наразі триває розгляд апеляції у згаданій справі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter