Справа Шеремета: ЄСПЛ зареєстрував скаргу підозрюваного Антоненка

Дата: 15 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу захисту підозрюваного в межах справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка.

Про це повідомив адвокат Леонід Маслов. 

Європейський суд з прав людини підтвердив отримання заяви від пана Антоненка проти України, подану Дмитро Круговий від…

Опубліковано Леонідом Масловим Вівторок, 15 вересня 2020 р.

Захист Антоненка поскаржився на порушення Україною статті 5 та § 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Адвокати наполягають на незаконності тримання музиканта, необґрунтованому врученні йому підозри. Також скаргу до ЄСПЛ подали через висловлювання перших осіб держави, зокрема президента Володимира Зеленського, про нібито скоєння Антоненком убивства. 

“Велика кількість висловлювань, повідомлених як беззаперечні факти першими особами держави, мали характер пліток і були абсолютно позбавлені фактичного підґрунтя (лише як приклад: причетність заявника до інших вибухів і постійне узагальнення, вживання займенника “вони” щодо заявника разом з незнайомими йому підозрюваними), заявник вважає позасудовим впливом на суддів, які приймали рішення про його ув’язнення”,йдеться в заяві. 

Нагадаємо, що за підозрою у вбивстві журналіста Павла Шеремета правоохоронці затримали лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Нещодавно ЄСПЛ прийняв скаргу Кузьменко на незаконний арешт. Жінка, ймовірно, безпідставно провела під арештом у СІЗО сім місяців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter