Справа Шеремета: суд усунув одного з присяжних

Дата: 08 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва усунув одного з трьох присяжних, які розглядатимуть справу щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, і замінив його іншим.

Про це повідомляє “Українська правда”.

 
Суд відібрав п’ять кандидатів у присяжні ще на початку вересня. На початковому етапі одна з кандидаток взяла самовідвід через те, що в списку вже був її чоловік, а іншу кандидатку усунули на вимогу прокуратури та сторони потерпілих. 

Тепер суд усунув присяжного Юрія Михайленка – чоловіка присяжної Ганни Чупіної, яка взяла самовідвід. Михайленко самовідвід не взяв. Через це захист ще на початку хотів усунути присяжного, однак суд відмовив. Після цього захист удруге хотів усунути Михайленка, пославшись на те, що закон зобов’язує присяжного правдиво відповідати на запитання сторін, а чоловік, ймовірно, збрехав, коли казав, що не живе разом із Чупіною. Тоді суд теж відмовився відвести Михайленка.

Згодом прокурор звернувся до поліції і попросив перевірити, чи дійсно Михайленко і Чупіна живуть разом. Після того як інформація підтвердилася, відвести присяжного попросив уже прокурор, і суд це прохання задовольнив. Після винесення ухвали суд запропонував чоловіку дати пояснення, однак той відмовився.

Суд замінив Михайленка іншим присяжним – Юрієм Федоренком. Він підприємець, який займається управлінням нерухомістю. Присяжним працював у двох кримінальних справах та, за його словами, брав участь в обох Майданах.

Журналісти “Української правди” наголосили, що чоловік відзначився доволі різким спілкуванням із прокурором. Представник обвинувачення питав його серед іншого, якою була його позиція як присяжного в попередніх справах. Обговорювати це не дозволила суддя, адже Федоренко як член суду підписав вироки й не може обговорювати деталі.

Нагадаємо, що у вбивстві журналіста Павла Шеремета правоохоронці підозрюють лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Усі підозрювані заперечують причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Нещодавно ЄСПЛ  прийняв скаргу Кузьменко на незаконний арешт, а згодом зареєстрував скаргу й захисту Антоненка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter