Справа Шеремета: прокурор хоче викликати до суду понад дві сотні свідків

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Обвинувачення в справі вбивства журналіста Павла Шеремета хоче викликати й допитати в суді 263 свідки.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Проти такого кроку виступив адвокат підозрюваної Юлії Кузьменко Тарас Безпалий. 

“Я заперечую проти допиту свідків сторони обвинувачення, принаймні виходячи з того, що в клопотанні, яке надане стороною обвинувачення, зазначено лише прізвище, ім’я, по батькові особи й адреса місця проживання, засоби зв’язку. Для чого всі ці 263 особи, мені особисто незрозуміло. Якщо ми будемо викликати 263 свідки, ми з вами будемо слухатися до того моменту, коли в присяжних закінчаться повноваження”, – сказав він.

На засіданні 8 жовтня судді усунули одного з трьох присяжних, які розглядатимуть справу, а також заслухали прокурора, Юлію Кузьменко та її захисника.

Прокурор супроводжував свій виступ аудіо- та відеозаписами, які правоохоронці вже публікували раніше. Зокрема, тими, на яких зафіксовані особи, що підклали вибухівку під авто Шеремета, та телефонними розмовами обвинувачених зі знайомими. Прокурор звертав увагу, що телефони підозрюваних “були неактивні” в ніч убивства Шеремета, на одязі одного з обвинувачених Андрія Антоненка нібито є принти, схожі на ті, що на одязі вбивці. 

Підозрювані в справі Шеремета: Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко та Яна Дугарь

Також прокурор наголосив, що Антоненко нібито хотів приховати вихолощену міну, яку тримав удома, ще одна обвинувачена Яна Дугарь приховувала сім телефонів і “сумку сапера”, а Кузьменко не надала паролю від телефону.

Водночас захисник Кузьменко у виступі говорив, що його підзахисна є лікаркою, а отже не може бути “особою з низькими моральними якостями”, як пише обвинувачення.

Також, за словами захисника, фігуранти справи відмовлялися від досліджень, бо не довіряли експертам. Адвокат звернув увагу, що раніше спеціалісти не змогли провести експертизу відеозаписів, де зафіксовані вбивці Шеремета, через погану якість. Крім того, експерти, до яких звертався захист, сказали, що неможливо провести таке психологічне дослідження, на яке посилається обвинувачення.

Твердження про схожий принт, можливе приховування паролю від телефону, “сумки сапера” та телефонів, за словами адвоката, захист уже спростував раніше. Сама Кузьменко сказала, що твердженнями про нібито “культивування величі арійської раси”, яке на початку фігурувало як мотив убивства, її та інших обвинувачених хотіли дискредитувати як захисників України.

Нагадаємо, що всі підозрювані у вбивстві журналіста Павла Шеремета заперечують причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Нещодавно ЄСПЛ прийняв скаргу Кузьменко на незаконний арешт, а згодом зареєстрував скаргу й захисту Антоненка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter