Справа Шеремета: авторів портретно-психологічної експертизи притягнули до відповідальності

Дата: 01 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Авторів портретно-психологічної експертизи в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юрія Ірхіна й Андрія Семенця притягнули до дисциплінарної відповідальності.

Про це повідомив адвокат підозрюваної Юлії Кузьменко Тарас Безпалий. 

Експертів Ірхіна і Семенця притягнули до дисциплінарної відповідальності за їх портретно-психологічну експертизу (єдиний…

Опубліковано Тарасом Безпалим Понеділок, 31 серпня 2020 р.

Експертиза, яку підготували працівники Центральної експертно-кваліфікаційної комісії та яка була єдиним доказом причетності до злочину підозрюваної Кузьменко, викликала сумніви в захисту підозрюваних із самого моменту її оприлюднення, а тому в січні поточного року адвокати опублікували її спростування. Згідно з висновками незалежних експертів: 

  • психологічна експертиза МВС досліджувала суто рухові характеристики, які самі по собі не можуть бути предметом психологічної експертизи, адже офіційних методик такого дослідження немає, а справжня психологічна експертиза відеозображення мала б досліджувати міміку та пантоміміку тощо, але цього зроблено не було;
  • у портретній частині експертизи випущено цілий етап з методики дослідження, зокрема не описано зображення, його якість, не описано зовнішності та окремих її рис, не визначено вікової групи та антропологічного типу, не описано зачіски тощо.

“Не вказані описові й кількісні ознаки обличчя та його частин, їх числові співвідношення (пропорції), зображення не приведені до одного масштабу та порівнюються з різних ракурсів, накладені зображення двох осіб насправді відрізняються контурами, не вказано, чим саме, якими ознаками чи вимірюваними характеристиками збігаються риси, які названо візуально схожими, а також не врахована частота ознак зовнішності. Чим рідше зустрічається ознака в популяції, тим її присутність вагоміша, чим частіше – тим менш вагома вона для порівняння”, – перелічували захисники прогалини в експертизі правоохоронців.

Водночас після заяви Безпалого про дисциплінарне покарання для експертів Ірхіна та Семенця в МВС заявили, що автори експертизи не вийшли за межі компетенції та надали об’єктивний письмовий висновок. 

“ЦЕКК оцінювала не суть експертних висновків, а дотримання процедур. За результатами оцінювання дотримання процедур у комісії виникли певні зауваження. Питання про оскарження рішення ЦЕКК буде вирішено після його отримання”, – заявили у відомстві. 

Відомо, що експерт Юрій Ірхін готував експертизу моральних страждань колишнього заступника голови адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова, які він оцінив у 1,8 млн грн.

Нагадаємо, що за підозрою у вбивстві журналіста Павла Шеремета правоохоронці затримали лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Нещодавно ЄСПЛ прийняв скаргу Кузьменко на незаконний арешт. Жінка, ймовірно, безпідставно провела під арештом у СІЗО сім місяців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter