Справа Гандзюк: суд залишив під вартою ймовірних організаторів убивства херсонської активістки

Дата: 11 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Дніпровський районний суд Києва залишив під вартою без права внесення застави ексочільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера та колишнього помічника депутата Олексія Левіна, яких підозрюють в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Вони залишатимуться в СІЗО до 9 липня 2021 року.

Про це стало відомо з трансляції суду. 

Олексій Левін та Владислав Мангер

Судді розглядали клопотання про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою: Мангеру – особисте зобов’язання або домашній арешт, Левіну –  цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета. Сторона обвинувачення наполягала на продовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відстороненні від посади щонайменше ще на два місяці, адже в правоохоронців досі є значний обсяг матеріалів, який потребує опрацювання. Так, тільки допиту чекають щонайменше 130 свідків.

Також, на думку адвокатки потерпілої сторони Євгенії Закревської, зміна чи послаблення запобіжного заходу підозрюваним унеможливить розгляд справи через імовірні спроби впливу на слідство та свідків.

Прокуратура вважає, щодо Мангера досі існують ризики того, що він переховуватиметься від слідства, впливатиме на свідків тощо.

Про існування ризиків правоохоронці повідомили й щодо Левіна. Вони нагадали, що чоловік раніше переховувався за кордоном, знаючи про підозру й розшук, поки його не екстрадували з Болгарії.

Водночас сам Левін під час засідання розповів про хронічну хворобу, перенесений Covid-19 та те, що в Київському СІЗО, де його утримують, не надають необхідної медичної допомоги. Тож, за його словами, зміна запобіжного заходу йому потрібна для отримання обстеження та лікування. 

Захист Мангера та Левіна наполягав, що ризики, про які повідомляють правоохоронці, не є обґрунтованими. Адвокати першого наголошували, що Мангер сподівається брати участь у виборах, а тому нібито не переховуватиметься через це. Адвокат другого взагалі казав, що прямих доказів причетності Левіна до справи немає.

Також під час засідання суд допитав слідчого СБУ Максима Саєнка щодо нібито погроз від Мангера фігурантові справи – помічнику колишнього народного депутата Миколи Паламарчука Ігорю Павловському. Останній уклав угоду зі слідством і дав свідчення в справі проти ймовірних замовника та організатора злочину – Мангера та Левіна. 16 жовтня Приморський райсуд Одеси ухвалив йому вирок. Павловського визнали винним у приховуванні злочину та присудили два роки позбавлення волі з іспитовим строком один рік. Вийшов на волю в грудні 2020 року: він лишався під вартою за двома іншими обвинуваченнями – створення злочинної організації на Херсонщині та викрадення транспортних засобів. 24 листопада сплинув термін тримання його під вартою, але прокуратура його не продовжила.

Нагадаємо, що активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. Минулого року п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення. 
 
Про підозру в організації нападу на Гандзюк повідомили голові Херсонської облради Владиславові Мангеру та Олексію Левіну. Їхню справу зараз розглядають у Дніпровському районному суді Києва.
 
Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк причетні ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі неодноразово заявляли, що в них бракує доказів для вручення їм підозр.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter