Справа Гандзюк: Левіна екстрадують до України

Дата: 11 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Суд у Болгарії ухвалив рішення щодо екстрадиції до України Олексія Левіна (Москала), який підозрюється в причетності до нападу на Катерину Гандзюк.

Про це повідомили на сторінці ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”.

ЛЕВІНА ЕКСТРАДУЮТЬ! Дякуємо всім причетним. Чекаємо прогресу у розслідуванні. Нарешті з'явився шанс, що замовники і вбивці Каті будуть сидіти.

Опубліковано Хто замовив Катю Гандзюк? Середа, 11 березня 2020 р.

Рішення про екстрадицію Левіна суд у Болгарії ухвалив ще в лютому поточного року, але після цього захист чоловіка подав апеляцію, а згодом Левін відмовився від адвоката, затягнувши в такий спосіб весь процес. Він розповідав суддям, що в разі екстрадиції його помістять у секретну в’язницю, де застосовуватимуть тортури. 

Остаточне рішення суду щодо екстрадиції, як наголосили активісти, не підлягає оскарженню. 

“Дякуємо всім причетним. Чекаємо прогресу в розслідуванні. Нарешті з’явився шанс, що замовники і вбивці Каті будуть сидіти”, – написали вони.

Нагадаємо, Олексій Левін (прізвисько Москал) є ключовим фігурантом справи Гандзюк, який може дати важливі свідчення для притягнення до відповідальності замовників убивства. За даними Держприкордонслужби, Левін виїхав з України 19 серпня 2018 року через пункт пропуску Рені на кордоні з Румунією. Сталося це після того, як було затримано виконавців убивства Сергія Торбіна, Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова, які дістали вироки в справі.

У розшук Левіна оголосили в січні 2019-го, його дані були внесені до Інтерполу.

24 січня 2020-го його було затримано в Болгарії спільними зусиллями місцевих і українських правоохоронців.

“Він знав більше за всіх, він організовував злочин, підбирав Торбіна (групу виконавців на чолі з Торбіним. – Ред.), він фінансував, він надавав іншу інформацію, зокрема щодо місця проживання Гандзюк”, – зазначають в СБУ.

Довідка. Олексій Левін (справжнє прізвище Москаленко) – уродженець Херсона, 41 рік. Був членом відомого в області ОЗУ “Москалів”, засуджений до 15 років за участь у підготуванні низки вбивств. У 2016 році вийшов на волю достроково за так званим “законом Савченко”. Також Левін був помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького, близького до чинного голови Херсонської облради Владислава Мангера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter