Справа МН-17: у суді оприлюднили нові факти про збитий літак

Дата: 18 Червня 2021
A+ A- Підписатися

На судовому процесі в Нідерландах прокуратура оприлюднила додаткові дані про малайзійський “боїнг”, збитий над Донбасом у 2014 році, зокрема супутникові знімки, що підтверджують свідчення очевидців. 

Про це повідомляє DW.

Фото: з відкритих джерел

Прокуратура подала додаткові докази версії про те, що запуск ракети стався в районі між селами Первомайське і Сніжне, які контролюються бойовиками “ДНР”. Раніше не менш ніж вісім осіб повідомили слідству, що чули або бачили політ ракети з “Бука”, 20 свідків бачили слід ракети в небі, а деякі розповіли, що бачили падіння частин літака. Ще троє заявили, що перебували безпосередньо в районі запуску ракети, і вказали на поле під Первомайським.

Прокурорка Манон Ріддербекс продемонструвала супутникові знімки, які, як вона стверджує, підтверджують свідчення очевидців. На фотографіях зображена частина поля на південь від Сніжного, на якому чітко видно вигорілу ділянку трави – на тому самому місці, на яке вказали свідки. Ці дані спростовують версію російського оборонного концерну “Алмаз-Антей”, який переконує, що ракету випустили з підконтрольного українському уряду села Зарощенське.

Сторона обвинувачення також вивчила відео з автомобільного реєстратора, на якому видно, як тягач Volvo з “Буком” рухається вулицею Автотранспортна в Макіївці. Прокурори порівняли його із супутниковими знімками, зробленими вранці 17 липня, і дійшли висновку, що знімання з реєстратора з великою часткою ймовірності є справжнім і велося приблизно в той самий час.

У травні судді та адвокати оглянули уламки збитого “боїнга”. Фото: gulfnews.network

На записі відеореєстратора і зображеннях, наданих Європейським космічним агентством, збігаються стіни, дерева, заправка, кругова розв’язка, будинки, залізничний переїзд і тіні від дерев. Ріддербекс пояснила, чому на відео реєстратора є два автомобілі, які відсутні на знімках з космосу. На її погляд, у другому випадку на них упала тінь від дерев.

У суді продемонстрували й перехопленні телефонні перемовини вранці 17 липня між бойовиками, які організовували транспортування “Бука”. Заслухали й переговори бойовиків між собою в перші хвилини й години після падіння літака.

Прокуратура Нідерландів наполягає на тому, що жодних українських військових літаків, здатних вразити літак, в районі катастрофи не було. Про це, зокрема, свідчать дані радарів і відсутність на місці трагедії уламків, які могли б належати іншим літакам, наголосили представники обвинувачення.

Наступне засідання суду відбудеться 24 червня, а потім суд піде на канікули до вересня. Тоді нададуть слово найближчим родичам загиблих. Обвинувальний висновок у справі планують оголосити в листопаді. 

Нагадаємо, що офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі збиття “боїнга” над Донбасом у 2014 році чотирьом людям:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Нідерландський уряд також подав позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її роль у збитті літака рейсу MH-17. У такий спосіб влада країни підтримала родичів загиблих унаслідок катастрофи, які наполягають, що керівництво РФ є відповідальним за смерть їхніх близьких. Внаслідок падіння літака у 2014 році над Донбасом загинули 298 людей. 

Минулого року суд відмовив у розслідуванні альтернативних сценаріїв катастрофи.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter