“Сплю у чужих людей”: російські військові в одному селі на Чернігівщині зруйнували майже всі будинки

Дата: 22 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У селі Бакланова Муравійка на Чернігівщині внаслідок обстрілів російськими військовими майже не лишилось вцілілих будинків, а тому більшість людей змушені жити у сусідів.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Селище Бакланова Муравійка. Скриншот Google Maps

Село Бакланова Муравійка заснували як станове козацьке поселення ще у 1721 році. Населений пункт, в якому проживають трохи більше як шість сотень людей, знаходиться поблизу кордону з Білоруссю та Росією. 

Нині у селі цілі вулиці знищені російською артилерією, від багатьох будинків залишились лише димарі, а у когось – фундамент або стіни.

“В кредит жили, у мене все згоріло, а кредит у 100 тисяч висить, з банку телефонують і кажуть платити, і як жити, я не знаю”, – говорить Людмила

Будинок подружжя Людмила та Василь будували власноруч, під час повномасштабного вторгнення він опинився на траєкторії ворожих снарядів, осколки з яких влучили у будівлю. Окрім цього,  понівеченими лишились город та дерева.

Інша мешканка села Зінаїда під час обстрілів вирішила переїхати до Чернігова, вважаючи, що там буде безпечніше. Переживши блокаду міста та повернувшись, жінка жахнулась, бо в оселі не лишилось жодного вцілілого вікна, а у стінах – дірки від осколків. 

“Комісію чекаю п’ятий день, приїхала з Чернігова, щоб комісія прийшла, переписала. Сплю у чужих людей… Я не можу відбудувати за свої три тисячі, навіть не можу заплатити, щоб найняти людей, щоб сміття винести”, – каже вона.

Один із будинків у селі до початку повномасштабного російського вторгнення. Фото: вікіпедія

Ще одна мешканка села Катерина розповідає, що їй вдалось врятуватись після того, як на її подвір’я прилетіла касетна ракета від “Урагана”: “Ми голі-босі побігли, як у хаті були, а в 6 ранку прийшли, почали вікна забивати, бо побило знову”. 

Внаслідок російських обстрілів у жінки згоріла техніка, а тому їй немає чим обробляти землю. Зі свійських тварин у Катерини лишилась живою корова, яка простояла у хліві місяць, й сама отелилась.

Місцева влада нині працює над фіксацією збитків, однак після цієї роботи до населеного пункту має приїхати інша комісія, яка визначатиме суми збитків. 

З квітня, відколи російські військові відступили з території Чернігівщини, вони продовжують обстрілювати регіон, зокрема прикордонні території. Обстріли чують й у Баклановій Муравійці.

Через атаки росіян в Корюківському, Чернігівському та Новгород-Сіверському районах Чернігівщини, наприклад, заборонили будь-яке пересування цивільних на території вздовж державного кордону завширшки 1 кілометр, проведення всіх видів робіт поза населеними пунктами з 21-ї до 6-ї години, рибалення, а також проведення різного відпочинку, зокрема на річках, озерах, інших водоймах.

Нагадаємо, що через російське вторгнення цивільна інфраструктура України вже зазнала понад 90 мільярдів доларів збитків. Окупанти пошкодили щонайменше 32 мільйони квадратних метрів житла.

Фотографія обкладинки: Creative Commons

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter