Через вторгнення РФ цивільна інфраструктура України вже зазнала понад 90 мільярдів доларів збитків

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Вторгнення Росії вже завдало цивільній інфраструктурі України збитків на понад 90 мільярдів доларів, і ця сума продовжує зростати щодня.

Такі дані озвучив міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час Міжнародної конференції “Європа Карпат” у польському місті Красичин.

Селище Макарів на Київщині після російських обстрілів. Фото: Сергій Кочмарський / ZMINA

За його словами, вказана сума містить лише задокументовані збитки, зокрема, втрачені 6,3 тисячі кілометрів головних колій, пошкоджені 23 573 кілометри автодоріг, а також пошкоджений 41 залізничний та 289 автомобільних мостів.

Враховуючи це, в Україні змушені оперативно перебудовувати логістичну систему, щоб забезпечити ланцюги доставки вантажів, змінити напрямки торговельних потоків через блокаду українських морських портів та втрату близько 23% залізничної мережі, сказав міністра.

“Ми вже маємо бездозвільний проїзд для перевізників, а також на території Польщі працює низка логістичних хабів для ефективного керування перевезеннями. Впевнений, що з такою підтримкою перемога неминуча”, — наголосив міністр, зауваживши, що Україна вже отримує допомогу від Європи.

У Міністерстві інфраструктури очікують, що європейські партнери й надалі допомагатимуть в розв’язанні логістичних проблем, а також візьмуть участь у відбудові транспортної інфраструктури нашої країни.

З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в різних її районах під обстріли та авіаудари потрапляють мирні громадяни, автомобілі швидкої допомоги, дитячі будинки, лікарні та житлові райони. 

Таке свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни є воєнним злочином, який належить до міжнародно-правових злочинів. Їх розглядає Міжнародний кримінальний суд, що розташований у Гаазі. Тож, щоб допомогти Україні зібрати докази й покарати воєнних злочинців, Центр прав людини ZMINA фіксує інформацію про напади на мирне населення та об’єкти цивільної інфраструктури.

Ця інформація постійно оновлюється.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter