Співробітника колонії, який вербував вʼязнів працювати проти України, засудили до 13,5 року позбавлення волі

Дата: 23 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Шевченківський райсуд Києва визнав співробітника колонії Луганської області Дмитра Проніна винним в участі у терористичній організації. Чоловік кілька років поспіль через погрози та катування змушував в’язнів працювати проти України.

Про це інформує “Судовий репортер”.

Як повідомляється, із травня 2010 року Дмитро Пронін працював в оперативному відділі Свердловської виправної колонії №38 у смт Вальянівське міста Довжанськ Луганської області. У 2014-му він перейшов на бік терористичної організації “Луганська народна республіка”.

Після проголошення “ЛНР”  терористи почали передавати вʼязнів на підконтрольну українському уряду територію.

Правоохоронці встановили, що у 2017–2019 роках Пронін із застосуванням психологічного тиску вимагав у вʼязнів, яких передавали для відбування покарання на підконтрольну Україні територію, погодитись на співпрацю і надалі інформувати “міністерство державної безпеки ЛНР” і  ФСБ РФ про дислокацію українських військових частин в районі операції Обʼєднаних сил, про особовий склад, військове командування, воєнні завдання, отримуючи відомості зі ЗМІ та від знайомих. Фігурант викликав їх до себе в кабінет і переконував співпрацювати за включення до списків на обмін.

Під час судових засідань відтворили відеозаписи показань чотирьох свідків, ще двох допитали особисто. Ці особи були засуджені за тяжкі та особливо тяжкі злочини та відбували покарання у Свердловській виправній колонії.

Під погрозами двоє увʼязнених дали розписки про співробітництво зі спецслужбами “ЛНР” та РФ. Ще один свідок розповідав, що за відмову його шість місяців тримали в карцері, били і приковували наручниками до батареї, але він нічого не підписав і потім все ж був обміняний.

Двоє вʼязнів, які дали Проніну розписки про співпрацю, після обміну розповіли про вербування Службі безпеки України і їх звільнили від кримінальної відповідальності за такі дії.

Вʼязні впізнали працівника колонії за фотознімком, який передав слідству ПриватБанк. Пронін був його клієнтом.

Як пише видання, суд розглянув справу за відсутності обвинуваченого.

Дмитра Проніна заочно засудили до 13 років і шести місяців позбавлення волі.

Нагадаємо, у 2022 році правоохоронці затримали двох мешканців Херсона, які під час тимчасової окупації міста добровільно пішли працювати на російську адміністрацію в захоплену виправну колонію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter