Співробітниця Ощадбанку назвала кримчанина громадянином “Вільної економічної зони Крим”

Дата: 03 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Співробітниця Ощадбанку зарахувала кримчанина до країни “Вільна економічна зона Крим”. 

Документ з таким записом Кримській правозахисній групі (КПГ) надав громадянин України та переселенець, який у березні 2020 року звернувся до банку. 

“Коли співробітниця банку дала мені його підписати, навіть не знав, що сказати. Вона, можливо, не знала, що такої країни, як “економічна зона Крим”, не існує. Але ж банківські документи і бланки під час розроблення повинні проходити перевірку юридичної служби. Невже юристи в Ощадбанку не розуміють, що такого громадянства просто не може бути! Нас, кримчан, знову дискримінують і принижують. Коли ж це закінчиться?” – обурився кримчанин.

КПГ нагадує, що, відповідно до чинного законодавства, кримчанам зі статусом внутрішньо переміщеної особи, банки не мають права відмовляти в наданні своїх послуг.

Ухвалення 2014 року Закону “Про створення вільної економічної зони “Крим” і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України” призвело до істотного і необґрунтованого обмеження конституційних прав і свобод мешканців Криму. 

Керівниця громадської організації Ольга Скрипник зазначає, що цей закон запровадив модель, за якою громадян України з місцем реєстрації в Криму визнано “нерезидентами”, через це їхні можливості користуватися банківськими послугами істотно обмежені. З огляду на цей статус громадяни обмежені в отриманні пенсійних, соціальних виплат та нотаріальних послугах. Окрім цього, вони не можуть вивезти на підконтрольну Україні територію своє майно, бо їм нараховують за це мито.

Кримська правозахисна група та інші правозахисні організації вже кілька років закликають скасувати цей закон.

17 березня Нацбанк України вніс зміни до своєї постанови № 699 від 3 листопада 2014 року, частково спростивши доступ кримчан до фінансових послуг та скасувавши спеціальні норми про застосування валютного законодавства до них.

Отже, в питаннях валютного регулювання кримчан повинні обслуговувати як резидентів. Але у всіх інших питаннях статус нерезидента поки зберігається.

“Правозахисні організації рекомендували розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про скасування Закону “Про створення вільної економічної зони “Крим” і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України” з одночасним ухваленням нового закону. Він має регулювати питання економічної діяльності з урахуванням окупації Криму, а на фізичних осіб, вони не мають поширюватись”, – пояснила Ольга Скрипник. 

Як відомо, наразі в Комітеті Верховної Ради з прав людини діє робоча група, яка обіцяє максимально швидко напрацювати зміни до законодавства. 

Читайте нас також у Telegram і Facebook.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter