Нацбанк полегшив доступ до фінпослуг кримчанам із пропискою на півострові

Дата: 20 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Національний банк прибирає юридичні формальності для полегшення доступу до фінансових послуг для громадян України, які зареєстровані на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя.

Про це повідомили в Нацбанку. 

У нормативній базі Нацбанку скасовують спеціальні норми щодо застосування валютного законодавства до українців, які мають кримську реєстрацію, і відновлюється статус їх резидентності.

“Зазначені послаблення мають на меті полегшити доступ таких громадян, зокрема, й до таких базових послуг, як відкриття банківського рахунку чи депозиту в українських фінансових установах. Найближчим часом банки отримають також додаткові роз’яснення щодо особливостей ідентифікації та верифікації таких клієнтів під час відкриття рахунків”, – повідомили в Нацбанку. 

Ініціювало поновлення резидентності Міністерство в справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Зміни набудуть чинності 27 квітня 2020 року. 

Як відомо, з погляду української банківської системи українці з кримською пропискою продовжують залишатися нерезидентами. Їм відкривають рахунок тільки в разі надання довідки внутрішньо переміщеної особи, адже ще 2014 року Національний банк України видав відповідну постанову на підставі закону Верховної Ради “Про створення вільної економічної зони “Крим”.

Правозахсинки наголошують, що скасована норма Нацбанку не тільки фактично обмежувала доступ до фінансових і банківських послуг, а ще штучно збільшувала кількість ВПО з Криму, адже, щоб відновити статус резидента, правові відносини з материковою Україною та свої права, кримчани вимушені були реєструватися як ВПО, хоча насправді вони продовжували постійно проживати на території півострову.

Кримчани – резиденти України! Нарешті їм полегшили доступ до фінансових і банківських послуг!Національний банк України…

Опубліковано Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ Пʼятниця, 20 березня 2020 р.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter