Співробітники СБУ відпустили журналістів “Схем” і чекають на службове розслідування

Дата: 02 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Співробітники Служби безпеки України відпустили затриманих вранці журналіста програми “Схеми” Михайла Ткача та оператора Кирила Лазаревича.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

“Близько 10:20 “Радіо Свобода” вдалося зв’язатися з оператором Кирилом Лазаревичем, який повідомив, що він і його колега вже на свободі. Камеру разом із карткою, на якій був запис, журналістам повернули”, – повідомляє ЗМІ.

Як повідомив на своїй сторінці у мережі Facebook Михайло Ткач, при затриманні співробітники СБУ вимагали від журналістів зізнаватись у шпигунстві. При цьому вони тримали у руках свої журналістські посвідчення.

Журналістів затримали за адресою: Аскольдів провулок, 3, де знаходиться Головне управління СБУ.

Тим часом речниця СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у мережі Facebook повідомила про службове розслідування дій співробітників СБУ.

“Василь Грицак пообіцяв провести неупереджене прозоре розслідування. У разі встановлення перевищення повноважень службою охорони винні будуть покарані”, – написала Олена Гітлянська.

Вона зауважила, що в умовах підвищеної терористичної загрози, особливо після вибуху біля будинку СБУ в Одесі, служба вживає посилені заходи безпеки та контролю за адміністративними будівлями.

“Хочу наголосити – журналісти знімали не лише будівлю СБУ, але й оперативних співробітників та службові автомобілі, а це вже відноситься до державної таємниці і не підлягає розголошенню”, – сказала вона. 

Голова #СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування стосовно інциденту, що трапився біля Головного управління СБ …

Posted by Гітлянська Олена on Freitag, 2. Oktober 2015

Речниця СБУ повідомила, що представники ЗМІ не були затримані. Їх запросили до громадської приймальні для встановлення їхніх осіб. Коли вони пред’явили журналістські посвідчення, питання було вирішено, зазначила Гітлянська.

Вранці журналістка програми “Схеми” Наталя Седлецька повідомила, що співробітники СБУ зламали камеру журналістів.

Нагадаємо, програма “Схеми” – це щотижнева телевізійна програма розслідувань та аналітики про корупцію. Журналісти програми в кожному випуску з прізвищами та деталями розповідають про зловживання чиновниками наданою їм владою, про статки держслужбовців та конфлікт персональних інтересів із державними.

За вісім місяців цього року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 224 факти порушень прав журналістів. Сюди входять погрози, перешкоджання журналістській роботі, а також фізичне насильство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter