Спікер парламенту Грузії підписав гомофобні закони, проти яких виступає президентка країни

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закони, що обмежують права ЛГБТ-спільноти, зокрема Закон “Про сімейні цінності та захист неповнолітніх”, який раніше не підписала президентка країни Саломе Зурабішвілі.

Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: парламент Грузії

У своєму дописі посадовець наголосив, що ухвалені закони, за його словами, “захищають найважливіше” для людини – сім’ю та дітей.

Папуашвілі назвав “символічним” те, що Зурабішвілі відмовилася підписати ці закони. За його словами, закони, які він затвердив, “не відображають сучасні, тимчасові та мінливі ідеї чи ідеології, а базуються на здоровому глузді, багатовіковому історичному досвіді та християнських, грузинських і європейських цінностях”.

Крім того, Папуашвілі зазначив, що влада очікує критики з боку “деяких іноземних партнерів”, але вважає, що цей закон “захищає права всіх громадян”, включаючи свободу вираження поглядів, при цьому забезпечуючи, щоб права інших не порушувалися, що, на його думку, є основою справжньої демократії.

Він додав, що толерантність завжди була і залишається характерною рисою грузинського народу. 

Нагадаємо, що у вересні парламент Грузії ухвалив пакет законів щодо “сімейних цінностей та захисту неповнолітніх”, який спричинив критику з боку Євросоюзу та Ради Європи. Законопроєкт підтримали 84 депутати.

Подібні квірофобні закони діють і в Росії. Зокрема, у листопаді 2023 року верховний суд РФ визнав екстремістським “міжнародний громадський рух ЛГБТ”, якого не існує, та заборонив його на території країни. 

Керівна партія “Грузинська мрія” стверджує, що ці закони нібито мають на меті “захистити сімейні цінності”. Утім, насправді, як зазначає ЄС та Рада Європи, вони обмежують права ЛГБТ-спільноти та вводять цензуру. Венеційська комісія підготувала негативний звіт щодо цього пакета законопроєктів.

Пакет містить 19 законопроєктів, серед яких основним є закон “Про сімейні цінності та захист неповнолітніх”. Інші 18 законопроєктів є похідними від цього основного. Зміни стосуються різних сфер, зокрема цивільного та трудового кодексів, а також законодавства про освіту.

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилося 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще у 2013 році, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter