Сотні депортованих до РФ українців тримають у таборі в Пензенській області — Денісова

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Понад 400 депортованих окупантами до РФ громадян України утримують у спецтаборі, розташованому в Пензенській області.

Про це 10 квітня в телеграмі повідомила Уповноважена з прав людини у Верховній Раді Людмила Денісова.

Джерело: fakty.com.ua

“Це установа закритого типу з кількома корпусами, обнесена парканом та під охороною, на в’їзді контрольно-пропускний пункт. Свобода пересування наших громадян обмежена — виходити з табору заборонено”, — уточнила вона.

Більшість з утримуваних — жінки та діти (147 дітей різного віку, включаючи немовлят). За інформацією Денісової, днями очікується прибуття до табору орієнтовно ще 150 примусово депортованих українців.

Омбусман наголосила на тому, що українці перебувають у вкрай важкому та пригніченому стані, не знають своєї долі, в який регіон РФ та коли їх везтимуть — жодної інформації щодо цього їм не надають.

“Люди живуть у таборі вже кілька тижнів. Вони не мають необхідного одягу, взуття, навіть білизни. Фактично їх забрали з підвалів у чому були — в зимових речах. Катастрофічно не вистачає дитячого харчування та предметів особистої гігієни. Жінки готують самі з того, що видають”, — написала Денісова.

Вона розповіла, що наших громадян в таборі відвідали російські активісти, які підтримують Україну. Вони розповіли про відсутність базових речей для життя та неможливість будь-яким чином зв’язатися з рідними або повернутися в Україну.

Росіяни зазначили, що в таборі є також іноземні студенти з Туркменістану, які переховувались у бомбосховищі під студентським гуртожитком в Маріуполі без їжі, води, тепла і світла, а потім самотужки добралися на тимчасово окуповану територію Донецької області, звідки їх примусово доправили до РФ. На відміну від українців, їм дозволено виходити за межі табору. Громадяни України повинні залишатися під постійним наглядом.

За повідомленням активістів, у Пензенській області діють ще три таких табори, до яких ще в лютому перед війною були вивезені мешканці окупованих територій Донецької та Луганської областей. Росіяни уточнили, що українців насильно переміщують до різних регіонів РФ, зокрема й до Хабаровська.

Раніше Денісова повідомляла, що російські окупанти насильно вивезли з України 402 тисячі громадян, серед яких 84 тисячі – це діти.

Згодом з’явилася інформація про те, що влада у Росії готує зміни до законодавства, аби спростити процедуру усиновлення росіянами українських дітей, депортованих до РФ. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter