Соратники білоруського активіста Віталія Шишова досі не можуть забрати його тіло з моргу для поховання

Дата: 15 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Соратники білоруського активіста, ексочільника Білоруського дому в Україні Віталія Шишова, якого 3 серпня 2021 року знайшли повішеним в одному з парків Києва, досі не можуть забрати його тіло з моргу для поховання через те, що не закінчено судово-медичну експертизу.

Про це інформує “Настоящее время”.

Джерело: телеграм-канал Білоруського дому в Україні

До того ж у них немає інформації про перебіг розслідування, зокрема про те, яка версія у правоохоронних органів є основною – самогубство чи навмисне вбивство. 

На початку серпня слідчі в справі озвучили дві версії – самогубство та умисне вбивство з імітацією самогубства. Проте близькі та однодумці Шишова в те, що він укоротив собі віку, не вірять і пов’язують смерть з його діяльністю.

Дівчина Шишова Божена Жолудь висловила впевненість, що загибель активіста не самогубство.

100% можу сказати, що ні. Навіть з того, як триває слідство, я розумію, що моя правда щодо цього. Я думаю, що це було вбивство і, найімовірніше, це КДБ або ФСБ, можливо хтось із українського боку замішаний, тому процес не рухається нікуди”, – сказала вона журналістам.

Вона також розповіла, що начальник моргу на її питання, коли можна буде забрати тіло Шишова та коли закінчаться експертизи, заявив, що вони “не зобов’язані нічого говорити”.

У морзі кореспондентам “Настоящего времени” пояснили, що тіло можна буде забрати відразу, як це дозволить прокуратура.

Друзі активіста сказали, що “морально готові до будь-якого результату”.

“До того, що ця справа буде потоплена, прихована, ми ніколи не дізнаємося. Так само як це було із Шереметом. Єдине, що хотілося б його поховати як людину”, – наголосили вони.

Адвокатка в справі про смерть білоруського активіста в Києві Олена Гаврилюк каже, що питань у справі Шишова поки більше, ніж відповідей.

Мене цікавить, чому не видають тіло, чому довго проводиться експертиза. Це все, що я поки можу сказати на цей момент. Зараз підготовлено адвокатські запити на ім’я міністра внутрішніх справ Монастирського про те, що він на своєму брифінгу озвучив, що відома версія: або це вбивство, або самогубство – тому хочемо від нього отримати чіткішу відповідь”, – уточнила вона.

Нагадаємо, що київські поліцейські знайшли тіло Шишова в парку неподалік його дому. Чоловік, як розповіли його колеги, зник, коли вийшов на ранкову пробіжку 2 серпня. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”, але перевіряють усі версії, зокрема про вбивство, замасковане під самогубство. 

Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював Шишов, допомагає білорусам, які втекли від режиму Олександра Лукашенка, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як Боцман та Малюта), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесака).

Батуліна ЗМІ називають одним із соратників Коротких. 4 серпня йому заборонили в’їзд до України на три роки.

Детальніше про організацію, яку очолював Шишов, можна дізнатися з матеріалу ZMINA

“Білоруський дім в Україні: що відомо про організацію, очільника якої знайшли мертвим у Києві”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter