Соратнику Пригожина, який запустив російський телеканал на Херсонщині, повідомили про підозру

Дата: 17 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці зібрали доказову базу на організаторів прокремлівського телеканалу “Таврія”, який наразі працює у тимчасово окупованій частині Херсонщини. Його запуском займався відомий кремлівський політтехнолог Олександр Малькевич, який ще з 2018 року він входить до найближчого оточення очільника російської ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: “Коммерсант”

За координації Пригожина Малькевич створював медійні проєкти у різних країнах світу для поширення прокремлівського контенту.

Так, після початку повномасштабного вторгнення він запустив ТРК “Таврія” в окупованому Херсоні на базі захопленого приміщення “Суспільного”.

У цьому Малькевичу сприяли місцевий ставленик РФ Володимир Сальдо та його підлеглий – так званий “міністр інформаційної політики Херсонської області”, колишній журналіст Євген Бриков.

“Таврію” використовували як регіональний прокремлівський рупор у розповсюдженні фейкових новин про ситуацію на фронті, обстановку в Україні, а також для підтримки так званого референдуму про приєднання Херсонщини до РФ.

Керівником телеканалу став Ісмаїл Абдулаєв – пропагандист терористичної організації “ДНР” і колишній очільник прокремлівського телеканалу “Оплот” у тимчасово окупованому Донецьку. До “штату” увійшли ще декілька його однодумців.

Коли українські захисники звільнили Херсон, персонал “медіацентру” втік на лівий берег Дніпра разом з технічним обладнанням.

У квітні цього року Малькевич вручив посвідчення спілки журналістів Росії херсонським колаборантам Ользі Тетері, Ігорю Качуру, Серафиму Іванову, Євгену Білому та Олегу Грушку.

Зрештою слідчі повідомили Малькевичу, Абдулаєву і ще шести його підлеглим про підозру за ч. 6. ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що до повномасштабного вторгнення в Україну Пригожин заперечував зв’язок із ПВК “Вагнер”, проте у вересні 2022-го визнав, що є її засновником. Вагнерівці” воювали проти України з 2014 року, беруть активну участь у повномасштабній війні. У США ПВК визнали транснаціональною злочинною організацією.

У лютому 2023 року Пригожин зізнався, що є засновником компанії “Агентство интернет-исследований”, журналісти прозвали її “фабрикою тролів”. 2018 року проти неї США ввели санкції за кібератаки та втручання у президентські вибори 2016 року.

З того ж року власник ПВК “Вагнер” перебуває під санкціями США через агресію Росії щодо України, з 2020-го — під санкціями Великої Британії і Євросоюзу за скерування бойовиків до Лівії.

Після визнання Росією “незалежності” терористичних організацій “ЛНР” і “ДНР” і початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну США й Велика Британія запровадили проти Пригожина нові санкції.

Санкції проти нього в різний час ввели Канада, Швейцарія, Австралія, Нова Зеландія, Японія й Україна.

У санкційний список ЄС 13 квітня 2023 року внесені ПВК “Вагнер” і пропагандистське ЗМІ, що входить до медіагрупи “Патріот”, яка належить Пригожину, РІА ФАН. Санкції запроваджені за дії, що загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України або підривають їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter