Херсонські колаборанти стали членами спілки журналістів Росії

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Херсонські колаборанти Ольга Тетеря, Ігор Качур, Серафім Іванов, Євген Білий та Олег Грушко стали членами спілки журналістів Росії: посвідчення їм вручив соратник керівника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина, російський пропагандист, гендиректор телеканалу “Санкт-Петербург” Олександр Малькевич.

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на окупаційні пропагандистські медіа.

Серед тих, хто отримав посвідчення, двоє ексжурналістів – Грушко та Білий. Працювали в комунальній газеті “Херсонський вісник”, проросійських поглядів не приховували, пише ІМІ.

Перший ще до повномасштабного вторгнення вів сайт “Надднепрянка”, який відзначався антиукраїнською риторикою, публікував проросійські фейки та наративи. Після окупації Херсона на сайті почали поширювати ворожу пропаганду. За даними херсонських журналістів, Грушко очолив захоплену міську друкарню, влітку його перевели на іншу “посаду” в окупаційній адміністрації. Зараз чоловік опікується патріотичним вихованням молоді в “департаменті молодіжної політики” окупантів.

Білий після окупації Херсона став редактором пропагандистського видання “Надднепрянская правда”, яке видавали майже до самої втечі росіян з Херсона. Наприкінці грудня друк видання відновили вже на лівому березі, який поки що перебуває під контролем росіян. До повномасштабного вторгнення чоловік працював у газеті “Городянин та городянка”, що належала представнику російської окупаційної адміністрації Херсонщини Володимиру Сальду

За інформацією регіонального представника ІМІ, троє нових членів російської спілки журналістів раніше в журналістиці, ба навіть у якийсь публічній діяльності помічені не були.

Тетеря – співробітниця підконтрольного росіянам телеканалу “Таврія”. Під час окупації міста жінка вступила до створеного окупантами фейкового “Херсонського державного університету”, а також навчалась у “медіашколі”, якою керував Олександр Малькевич.

Іванов після приходу росіян став відомий спочатку як “молодіжний активіст”, а потім як співробітник телеканалу “Таврія”. Чим займався раніше, невідомо.

Качур – представник окупаційної адміністрації Херсонської області. До окупації був приватним підприємцем, торгував взуттям. Перейшов на бік окупантів. Час від часу з’являється на різних пропагандистських акціях, пише ІМІ. Після втечі на лівобережну частину області став “керівником” регіонального штабу “Юнармії”, “директором регіонального відділення” “всеросійського товариства “Знання”, яке очолює Малькевич.

За даними “Репортерів без кордонів”, останній контролює пропагандистську мережу на окупованих територіях півдня України з липня минулого року.  

Нагадаємо, Міжнародна федерація журналістів призупинила членство спілки журналістів Росії за її дії з початку російського вторгнення та діяльність на окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter