Сьогодні відзначають Міжнародний день боротьби зі смертною карою

Дата: 10 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день боротьби зі смертною карою.

Правозахисна організація Amnesty International у цей день нагадує, чому смертна кара має бути скасована в усьому світі.

У першу чергу, на переконання правозахисників, смертна кара порушує найголовніше право людини – право на життя.

Крім того, смертна кара носить дискримінаційний характер. Її часто застосовують щодо найбільш вразливих груп населення в суспільстві, у тому числі бідних, етнічних і релігійних меншин, а також людей з психічними розладами. Деякі уряди використовують смертну кару, щоб змусити замовчати своїх супротивників. Там, де системи правосуддя недосконалі і частими є несправедливі судові процеси, завжди присутній ризик страти невинної людини.

В Amnesty International також наголошують, що коли здійснюється страта, вона є остаточною. Після неї вже не можуть бути виправлені ніякі помилки. Невинна людина може бути звільнена з в’язниці за злочин, якого вона не скоювала, але виконана смертна кара не може бути скасована.

За даними правозахисників, наразі немає достовірних доказів того, що наявність смертної кари запобігає скоєнням злочинів більш ефективно, ніж тюремний термін. Насправді, показники злочинності в країнах, які заборонили смертну кару, не підвищувалися. У деяких випадках вони навіть знизилися. У Канаді рівень убивств у 2008 році склав менше половини рівня 1976 року, коли там була скасована смертна кара.

Правозахисники зазначають, що часто смертна кара є дешевим способом для політиків, які так ніби демонструють своїм виборцям, що щось робиться для боротьби зі злочинністю.

Згідно з річним звітом Amnesty International, у 2015 році були страчені щонайменше 1 634 людини в 25 країнах світу.

За їхніми даними, 2015 рік став рекордним за кількістю страт за останні 25 років (з 1989 року).

Найбільшу кількість страт у 2015 році здійснили Китай, Іран, Пакистан, Саудівська Аравія і США.

При цьому оприлюднена загальна статистика не включає дані з КНР, оскільки ця інформація є закритою. Правозахисники припускають, що в Китаї було страчено тисячі людей. Виключаючи КНР, 90% всіх смертних вироків були приведені в дію в Ірані, Пакистані та Саудівській Аравії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter