Сьогодні 11 років трагедії в Беслані

Дата: 01 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Сьогодні відзначається 11 річниця нападу бойовиків на школу в Беслані, що в Північній Осетії. Протягом трьохденної облоги загинуло понад 340 заручників, в тому числі 186 дітей.

У заручниках опинилися сотні учнів та їхні рідні з друзями, які прийшли на свято Першого дзвоника, нагадує Леонід Велехов в спецпроекті “Радіо Свобода”.

Із самого початку влада в кілька разів занижувала кількість заручників. Російська влада “вирішила” кризу 3 вересня.

“Якщо протягом перших двох днів жертв було одиниці, то 3 вересня протягом години в результаті розпочатого силами спеціального призначення штурму за підтримки важкої техніки, в тому числі танкових гармат, вогнеметів і гранатометів загинуло кількасот людей, переважно діти. Більшість людей постраждала саме через застосування зброї масового ураження і пожежі школи, яка почалася в результаті її застосування”, – нагадує автор спецпроекту.

Однак офіційне розслідування повністю проігнорувало питання про відповідальність російської федеральної влади і “штабу зі звільнення заручників” за серйозні наслідки цього “визволення”.

11-річний Гоша Цагароєв у заручники потрапив разом із матір’ю. Коли 3 вересня почався штурм, після другого вибуху вистрибнув у вікно. А мама залишилася у спортзалі – вибух її оглушив. Гоша ще довго стояв під вікнами, чекав на неї. І тільки коли поруч когось із чоловіків підстрелили, побіг геть. А Гошина мама, коли прийшла до тями, почала шукати сина. У будівлі почалась пожежа, а вона все шукала свого сина. Спецпризначенці вивели її на вулицю ледь не силоміць.

“Гошина вчителька Марина Біцоєва розповіла мені, що Гоша – круглий відмінник, один із найобдарованіших учнів. Але коли я запитав його, чи хоче він до школи, хлопчик відповів категоричним “ні””, – згадує Леонід Велехов.

Гоша не виходив жодного разу погуляти на вулицю після тих подій. Єдине, чого йому хотілося, це пограти на фортепіано, та мама не дозволяла. Вона просила його почекати, поки мине хоча б сорок днів від 3 вересня. Не час для музики, тим більше що просто під квартирою Цагароєвих – квартира сім’ї Алікових, яка загинула повністю.

Вважається, що група, що здійснила напад на школу, контролювалась чеченським сепаратистським лідером Шамілем Басаєвим, якого вбили в 2006 році, пише Уніан. Басаєв співпрацював з бойовиками-джихадистами – такими, як Ібн аль-Хаттаб, який тісно був пов’язаним з “Аль-Кайдою”. 

Нагадаємо, у липні 2015 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у справі родичів жертв теракту в Беслані проти Росії визнав порушення права на життя і правовий захист. 

Суд у Стразбурзі визнав, що немає жодних доказів підриву школи терористами. Натомість є докази, що ці вибухи – результат обстрілу школи спецназом РФ. Згідно з висновком суду, російський уряд не зміг аргументовано це спростувати.

Фото – Леонід Велехов, Радіо Свобода

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter