“Слідство.Інфо” відзняло документальний фільм про українських журналістів в окупації

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Команда “Слідства.Інфо” зняла документальний фільм “Окупація: ціна слова” про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою професійну діяльність: були вбиті або викрадені, потрапили в полон чи зазнали катувань.

Презентація фільму відбудеться 5 червня, напередодні Дня журналіста, повідомила редакція.

Джерело: slidstvo.info

До фільму увійшли історії херсонського журналіста Олега Батурина, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка та інших, які постраждали від рук росіян через те, що розповідали правду про війну.

За словами авторки фільму Яніни Корнієнко, медійники працювали над ним близько пів року, поспілкувалися з понад 20 українськими журналістами, яких викрадали, допитували та яким погрожували.

“Попри окупацію, вони продовжували робити свою роботу і не йшли на співпрацю з ворогом. Вони — справжні герої”, — сказала вона.

Головна редакторка “Слідства.Інфо” Анна Бабінець зазначила, що в усіх злочинах проти журналістів простежується системність. Вона уточнила, що до кожного з героїв документальної стрічки окупанти приходили, погрожували, схиляли до роботи. Самих журналістів чи членів їхніх сімей викрадали, били, змушували зізнатися у шпигунстві.

На переконання журналістки, все це мало чітко продуманий системний характер з винищення професійної української журналістики в перші ж тижні окупації.

Презентація фільму відбудеться під час закритого показу у Києві 5 червня, а також у кількох українських містах 6 червня. Деталі щодо місць та подій редакція пообіцяла оприлюднити на своєму сайті та у соцмережах “Слідства.Інфо”.

Також фільм буде доступний на ютуб-каналі редакції.

Проєкт з дослідження воєнних злочинів проти українських журналістів “Слідство.Інфо” втілило разом з міжнародною правозахисною мережею “Репортери без кордонів” та ГО “Інститут масової інформації”.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з Українським ПЕН, ІМІ, Національним музеєм Революції гідності, Премією імені Георгія Гонгадзе підготували виставку The War Is Not Over Yet (“Війна ще не закінчилася”) про злочини Росії проти медіа в Україні. Вона розповідає про українських та закордонних журналістів, операторів, фотографів, фіксерів, які були вбиті, поранені, викрадені від початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Виставка мандрує українськими містами близько року. Її вже побачили у ПолтавіКиєвіБоярціВінниці та Одесі.

Чергова експозиція відкрилася в Харкові 30 травня, вона працюватиме до 26 червня на площі Свободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter