Справу щодо зникнення журналіста Дмитра Хилюка передали до СБУ

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Справу щодо зникнення журналіста агентства УНІАН Дмитра Хилюка передали до Служби безпеки України: саме в її компетенції розслідування воєнних злочинів.

Про це в коментарі медіа повідомила прессекретар поліції Київщини Ірина Прянішнікова.

Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Хилюка

За її словами, після того як надійшла інформація про зникнення журналіста з села Козаровичі Вишгородського району на Київщині в березні минулого року, поліція проводила розслідування, брала свідчення у членів родини. На той момент Хилюк вважався зниклим безвісти.

“Ми не знали, що він знаходиться в полоні. І нині ми так само це не можемо підтвердити”, — уточнила Прянішнікова.

Водночас факт, що справу передали до СБУ, свідчить про те, що йдеться про воєнний злочин.

За інформацією прессекретаря служби, до Служби безпеки надходять всі справи, що стосуються воєнних злочинів.

“Якщо це був злочин, скоєний саме проти цивільної особи, і в нас була інформація, що це було викрадення, то справу дійсно передадуть до СБУ, її розслідуватимуть як порушення законів і звичаїв війни проти цивільного населення”, — сказала вона.

Нагадаємо, 23 квітня телеканал 1+1 в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що журналіст УНІАН Дмитро Хилюк вже понад рік перебуває у російському полоні. Його кілька разів намагалися обміняти, але щоразу росіяни останньої миті порушували домовленості щодо нього та ще кількох людей.

Весь минулий рік держава, сподіваючись звільнити Хилюка, просила не робити про нього матеріалів, але тепер, навпаки, йдеться в сюжеті.

Журналісти наголосили, що офіційний статус журналіста УНІАН — не полонений, а цивільний заручник. Згідно з міжнародним правом, таких не можна обміняти на військових, їх мають просто відпустити, але росіяни не хочуть цього робити.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу. У ній, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни — жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі у межах цього кримінального провадження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter