Слідчі відкрили провадження про нібито незаконний виїзд за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей

Дата: 04 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі відкрили кримінальне провадження за фактами, викладеними у заяві Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо незаконного виїзду за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей. 

Про це розповіли у Київській міській прокуратурі. 

Будівля Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 у Києві. Фото: guide.kyivcity.gov.ua

Напередодні Омбудсман Дмитро Лубінець розповів про схему, за якою близькі родичі київських посадовців, прикриваючись дітьми-сиротами й дітьми, позбавленими батьківського піклування, незаконно перетнули кордон.

Серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва… Також значаться ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткового вивчення… Кожен з супроводжуючих чоловіків звільнився з посади після того, як опинився за межами держави, і жоден з них наразі не працює у цих органах. Щобільше, вони не повернулися до України. Цей факт наштовхує на думку, що це все була “спланована акція”, – казав посадовець. 

Офіційно з України ще у 2022-му евакуювали до Німеччини 68 дітей зі столичного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1, втім, нині німецькі відповідні служби повідомляють про 55 дітей у себе. 

“Запитання – а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації”, – говорить Лубінець. 

Слідчі планують перевірити викладені Омбудсманом факти. Винним загрожує позбавлення волі на строк до трьох років.

Зі свого боку у Службі у справах дітей та сім’ї говорять, що озвучені Лубінцем дані не мають підтвердження. Також висловились щодо запитання Омбудсмана про кількість дітей. 

“Питання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини «де діти?» звучить від посадовця такого рівня абсолютно непрофесійно, адже під час моніторингових візитів представникам Офісу омбудсмана безперешкодно надана інформація про всіх без винятку дітей, які перебували або продовжують перебувати в евакуації! Представники установи, яка прийняла наших дітей, вкрай обурені некомпетентною та зверхньою поведінкою представників моніторингової групи та відсутністю поваги до уряду Німеччини, який понад 2 роки утримує наших дітей! Теза про схему для виїзду за кордон та ухиляння родичів чиновників абсолютно маніпулятивна та необґрунтована”, – кажуть там. 

Нагадаємо, що з України за кордон перевезли майже дві сотні дитячих будинків. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter