Сім років за ґратами дав суд “тітушкам”, які викрали активіста Революції гідності біля метро

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Дарницький районний суд Києва визнав винними та приговорив до семи років позбавлення волі Антона Харченка та Олександра Руденка, яких прокуратура звинувачувала “в катуванні, хуліганстві, викраденні людини та незаконному перешкоджанні організації або проведенню зборів і мітингів”.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група.

Колишній спецпідрозділ “Беркут” на майдані Незалежності під час Революції гідності

Харченка та Руденка звинувачували у викраденні, разом з іншими “тітушками”, 21 січня 2014 року біля станції метро “Петрівка” в Києві активіста Владислава Іваненка. За словами прокуратури, ці дії супроводжувались заподіянням потерпілому фізичних страждань, перешкоджанням мирним зібранням та іншими злочинами.

Суддя Ольга Просалова визнала обох нападників винними у:

  • викраденні та незаконному позбавленні волі людини, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням потерпілій фізичних страждань (ч. 2 ст. 146 КК України);
  • у перешкоджанні мирним зібранням із застосуванням фізичного насильства за попередньою змовою групою осіб (ст. 340 КК України);
  • також суд окремо признав Антона Харченка винним у хуліганстві, вчиненому групою осіб з застосуванням предметів заздалегідь заготовленими для нанесення тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 КК України), а Олексія Руденка у катуванні, вчиненому  за попередньою змовою групою осіб  (ч. 2 ст. 127 КК України).
Фото: Адвокатська дорадча група

Крім того, суд постановив стягнути з кожного обвинуваченого по 200 тисяч гривень в рахунок відшкодування моральної шкоди Іваненку.

Нагадаємо, у 2021 році Дарницький суд виніс вирок Юрію Крисіну по епізоду викрадення Іваненка. Крисін був визнаний винним у спричиненні тортур та засуджений на вісім років позбавлення волі.

Проте апеляційний суд знов переглядатиме обвинувальний вирок Крисіну відповідно до рішення Верховного суду від 11 липня цього року.

Також суд визнав винним ексберкутівця Марчука у перевищенні влади й дав йому 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter