Схиляв односельців до співпраці з окупантами: на Херсонщині затримали чоловіка, якого підозрюють у колабораціонізмі

Дата: 18 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У селі Новорайськ Бериславського району Херсонщини працівники СБУ затримали місцевого мешканця, який під час окупації регіону обійняв посаду так званого голови Новорайської сільради та схиляв односельців до співпраці з росіянами.

Про це повідомляє пресслужба управління СБУ в Херсонській області.

У селі Новорайськ Бериславського району Херсонщини у ході стабілізаційних заходів співробітниками СБУ затримано місцевого мешканця. Встановлено, що під час тимчасової окупації населеного пункту він добровільно обійняв посаду так званого “главы Новорайского сельского совета ВГА Бериславского района Херсонской области“, – йдеться у повідомленні.

Виконуючи завдання представників окупаційної влади у незаконно створеному органі, він здійснював:

  • організацію формування апарату окупаційної адміністрації у селі;
  • видання організаційних розпоряджень, пов’язаних з реалізацією окупаційної політики, напрямів у сфері бюджетних відносин (в т.ч. перехід суб’єктів господарювання села на російську систему реєстрації та оподаткування, перехід на розрахунки російським рублем);
  • збір інформації та формування списків осіб, які належать до незахищених верств населення, які надалі передавав представникам окупаційної адміністрації Бериславського району;
  • організацію взаємодії із керівництвом так званим “головою військово-цивільної адміністрації Бериславського району Херсонської області” Андрієм Костюком;
  • заходи до фактичної перереєстрації суб’єктів господарювання с. Новорайське в незаконно створених окупаційною владою податкових органах на території Херсонської області.

Крім того, так званий “голова” надавав інформацію військовим РФ щодо порожніх домівок для розміщення особового складу. Заручившись підтримкою окупаційних військ, він проводив серед селян “роз’яснювальну” роботу з метою схиляння їх до співпраці з окупантами та відмови від комунікації з громадянами на підконтрольній владі України території.

Правоохоронці встановили місцеперебування колаборанта та затримали його.

Фігуранту повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна дільність) Кримінального кодексу України. Тепер чоловіка можуть позбавити права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком від 10 до 15 років.

Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, наприкінці листопада правоохоронці затримали та повідомили про підозру у пособництві державі-агресору одному із заступників міського голови Херсонської міської ради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter