Шпигував за українськими блокпостами в Краматорську: есбівці затримали місцевого адвоката

Дата: 21 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

На Донеччині правоохоронці затримали чоловіка, який збирав розвіддані на прифронтовій території України – у Краматорську. Ним виявився місцевий адвокат, який протягом 2019–2022 років проживав на території РФ і мав контакти з російською спецслужбою.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

До початку повномасштабного вторгнення Росії чоловік повернувся до Краматорська, а навесні цього року отримав перше завдання від свого “куратора” з ФСБ. 

За вказівкою російської спецслужби він відстежував місця тимчасової дислокації та маршрути руху Сил оборони в прифронтовому місті. Насамперед окупантів цікавили точні координати українських блокпостів та орієнтовна кількість присутніх там захисників, їхнє озброєння і техніка.

Отримані відомості фігурант передавав до ФСБ через анонімний чат у месенджері, де прописував геолокації обʼєктів ЗСУ та їхній опис.

За кожне виконане завдання російська спецслужба платила своєму інформатору грошову винагороду. Суми надходили на банківську картку підозрюваного. Окупанти також обіцяли “евакуювати” його до Росії.

Проте співробітники СБУ завадили реалізації ворожих “планів” і затримали ворожого поплічника. Під час обшуку в нього вилучили два мобільних телефони, банківські картки та “змінні” SIM-картки, на які він зареєстрував месенджери для спілкування з ФСБ.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Наразі він перебуває під вартою. Чоловіку загрожує до 15 років в’язниці.

Нагадаємо, що 9 серпня есбівці повідомили про підозру двом одеситам, які поширювали в соцмережах локації Сил оборони в Одесі. Висновки експертиз підтвердили незаконну діяльність блогерів, тому наразі їм загрожує до восьми років позбавлення волі. 

Так, один з них – 36-річний одесит – зняв роботу української ППО під час однієї з нічних масованих атак росіян на місто. Заборонений контент він виклав на власній сторінці в інстаграмі та на ютубі. В описі під відео чоловік вказав точний час та місце знімання, у такий спосіб міг розкрити місцеположення та специфіку роботи української ППО.

Інший – 28-річний блогер – відзняв відео розташування оборонного об’єкта на якому несли службу підрозділи Нацгвардії та Нацполіції України. Це відео він розмістив на власній сторінці в тіктоці з прив’язуванням до геолокації. Свої злочинні дії він пояснював бажанням збільшити аудиторію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter