Поширювали в соцмережах локації Сил оборони в місті: двом одеситам загрожує до восьми років в’язниці

Дата: 09 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці повідомили про підозру двом одеситам, які поширювали в соцмережах локації Сил оборони в Одесі. Висновки експертиз підтвердили незаконну діяльність блогерів, тому наразі їм загрожує до восьми років позбавлення волі. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, один з них – 36-річний одесит – зняв роботу української ППО під час однієї з нічних масованих атак росіян на місто. Заборонений контент він виклав на власній сторінці в інстаграмі та на ютубі. В описі під відео чоловік вказав точний час та місце знімання, у такий спосіб міг розкрити місцеположення та специфіку роботи української ППО.

Інший – 28-річний блогер – відзняв відео розташування оборонного об’єкта на якому несли службу підрозділи Нацгвардії та Нацполіції України. Це відео він розмістив на власній сторінці в тіктоці з прив’язуванням до геолокації. Свої злочинні дії він пояснював бажанням збільшити аудиторію.

Правоохоронці встановили місце перебування обох чоловіків і припинили їхню незаконну діяльність. За їхніми адресами проживання під час обшуків виявили мобільні телефони, які вони використовували для фіксації позицій підрозділів Сил оборони та подальшої публікації відзнятих відео.

На підставі зібраних доказів обом фігурантам слідчі повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших військових формувань). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Служба безпеки вкотре наголосила на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали із зазначенням місць дислокації та переміщення Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів. Публікація таких фото- і відеоматеріалів в інтернеті розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

Нагадаємо, що в липні в Одесі затримали блогера з Миколаївщини, який виправдовував збройну агресію Росії та закликав до захоплення державної влади в Україні: тривалий час він працював на колаборанта Кирила Стремоусова і фактично був його правою рукою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter