Шмигаль розповів, як планують пом’якшувати карантин

Дата: 22 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів планує продовжити карантин щонайменше до 11 травня, однак після цього передбачає пом’якшення деяких заборонних заходів. 

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Урядовці планують, зокрема, пом’якшити умови обов’язкової обсервації та транспортних перевезень.

“Ми хочемо, щоб із 12 травня в нас відбулися певні пом’якшення, і ми вже почали думати про розвиток економіки. Тому ми зараз прораховуємо моделі, де ж перебуває цей баланс між жорстким карантином і роботою економічних секторів. Особливо критично важливі сектори малого і середнього бізнесу, в яких дуже велика кількість робочих місць”, – розповів Шмигаль. 

Прем’єр зазначив, що, наприклад, роботу громадського транспорту в уряді хочуть відновлювати поетапно.

“Транспорт, найімовірніше, запускатиметься поетапно. Тобто спочатку – полегшення обмежень функціонування міського транспорту, але за певних умов та соціальної дистанції. Потім перейдемо до міжміського, аж потім до міжобласного сполучення, і, напевно, в самому кінці розглядатимемо відновлення авіаперевезень чи глобальних залізничних перевезень”, – наголосив він. 

Щодо питання відкриття кордонів, то Шмигаль сказав, що в уряді постійно стежать за розвитком подій у сусідніх країнах і збираються використовувати їхній досвід:

“Ми можемо спостерігати за європейськими країнами, за нашими сусідами – Польщею, Угорщиною, Румунією, як вони поводитимуться щодо кордонів. Ми також бачимо яскраві приклади Німеччини, Іспанії, Італії. І залежно від того, як відкриватимуться їхні кордони, можна додавати 30 днів і приблизно розуміти, що, ймовірно, такі ж дзеркальні заходи будуть і в Україні, якщо в нас буде спокійна ситуація”.

Водночас Шмигаль, посилаючись на дані Національної академії наук, розповів, що в Україні очікуються ще два піки захворюваності – наприкінці квітня і на початку травня. 

“Система охорони здоров’я зараз завантажена хворими на коронавірус менш ніж на 10%. Це ми йдемо за так званим позитивним сценарієм. Але це не означає, що в нас цього року не буде піків і сплесків. Світ змінився. І сумнівів ні в кого немає, що ми житимемо в нових умовах. Ми всі повинні дотримуватися маскового режиму, дотримуватися певних правил дезінфекції, ми всі повинні дотримуватися соціальної дистанції, певних правил поведінки в транспорті, у громадських місцях, у магазинах тощо. Тобто це ціла низка речей, із якими ми повинні навчитися жити щодня. Так, як, наприклад, ми чистимо зуби щодня, ми повинні навчитися жити з цим. За розрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, щонайменше наступних два роки”, – додав прем’єр. 

Нагадаємо, що із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. За цей час поліція намагалася притягнути за порушення карантину сотні осіб, однак суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають подібні справи. Так, наприклад, суд не оштрафував чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом.

За час введення карантину уряд вже запровадив чимало обмежень, а тому ZMINA розібралася, які саме дії загрожують вам штрафом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter