“Шлюбна (не)рівність в Україні”: відбулася премʼєра документального фільму про боротьбу ЛГБТ-спільноти за рівні права

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

11 жовтня, у Національний день камінг-ауту, відбулася премʼєра документальної стрічки “Шлюбна (не)рівність в Україні”. Фільм зняли на підтримку ЛГБТ-людей, які борються під час війни за рівні шлюбні права та обов’язки для подружжя незалежно від їхньої статі, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, релігії чи інших ознак.

Про це повідомляє KharkivPride.

Стрічка складається з двох частин. В одній зображається викривлений світ, у якому гетеросексуальним парам заборонено укладати шлюби. Там зображено реальні катастрофічні наслідки та загрози, до яких призводить така заборона.

У другій частині фільму реальні ЛГБТ-пари та їхні союзники розповідають свої історії – про кохання та втрати, про почуття та страхи, які зрозумілі кожному.

До проєкту долучилися музикант та телеведучий Володимир Дантес і підприємиця Даша Кацуріна, телеведучий Анатолій Ярема зі своїм партнером, ведучий ютуб-шоу “Ебаут” Ігор Донскіх, активістка та художниця з Маріуполя Діана Берг зі своїм чоловіком та інші ЛГБТ-пари, зокрема й ЛГБТ-військові, та їхні союзники.

“ЛГБТ-люди можуть захищати країну, можуть працювати на будь-яких посадах, можуть робити будь-що для цієї країни. А офіційно бути в шлюбі не можуть. І це дуже дивно для мене”, – зауважив Володимир Дантес.

Режисером фільму є ЛГБТ-активіст Юрій Двіжон, автор соціального ролика про життя ЛГБТ-комʼюніті під час війни в Україні Pride Is Not Available In Your Region.

“Боротьба за рівні права в Україні продовжується. Цей фільм – мій маніфест та звернення до глядачів з бажанням пояснити, що я та сотні тисяч українців відчувають, коли розуміють, що не мають права офіційно одружитися зі своїми коханими людьми”, – розповів він.

Фільм також буде доступний на стримінгових сервісах, платформах Megogo, Київстар ТБ та OUT TV.

Нагадаємо, що в березні цього року до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств”. У відповіді авторства тодішнього міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так. 

Попри це наразі Міністерство юстиції України працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу прав і обов’язків партнерів.

Читайте також: Цивільні партнерства: що це таке, для кого вони та чому важливо ухвалити закон

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter